popychacze zaworowe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

popychacze zaworowe

Post autor: Bąku » wt mar 06, 2007 11:54

siemka panowie, po odpleniu auta klekocze mi popychacz jak sie silnik rozgrzeje to tez klekocze ale troche ciszej a to przestanie na chwilke i znowu klekocze sobie domyslam sie ze musze wymienic popychacze odrazu cały komplet bo bardzo drogie niesą, mam prosbe do tych co wymieniali niech napiszą jak to zrobić :pub:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt mar 06, 2007 11:57

Jacek Szoblik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: popychacze zaworowe

Post autor: Jacek Szoblik » śr mar 07, 2007 17:59

Bąku pisze:siemka panowie, po odpleniu auta klekocze mi popychacz jak sie silnik rozgrzeje to tez klekocze ale troche ciszej a to przestanie na chwilke i znowu klekocze sobie domyslam sie ze musze wymienic popychacze odrazu cały komplet bo bardzo drogie niesą, mam prosbe do tych co wymieniali niech napiszą jak to zrobić :pub:
czesc podaj mi dane samochodu to sprawdze ci cene tych popychaczy odezwij sie na gg 2578847 prowadzimy sklep szoblik auto czesci .

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: popychacze zaworowe

Post autor: RobertP » śr mar 07, 2007 18:48

Bąku pisze:siemka panowie, po odpleniu auta klekocze mi popychacz jak sie silnik rozgrzeje to tez klekocze ale troche ciszej a to przestanie na chwilke i znowu klekocze sobie domyslam sie ze musze wymienic popychacze odrazu cały komplet bo bardzo drogie niesą, mam prosbe do tych co wymieniali niech napiszą jak to zrobić :pub:
rozumiem że masz hydraulczne ..., więc
możesz kązdy sprawdzić po zdjęciu wałka rozrządu które masz wymienić
mają sie ugiąć naciskając palcem, koszt jedengo ok. 25-30zł
czyli 8szt x 25zł :-( to 200zł :-( lub 240zł, do tego przy okazji warto uszczelniacze zaworów
jak masz zdjętą górę, uszczelniacze zaworów to max 30zł i to dobrej firmy
a powiem Ci że da się zregenerować i to bardzo prosto taki uszczelniacz,
tylko trzeba wybić ten zaworek hydrauliczny pod nim pod szklanką i dobrze wypłukać,
wyczuścić do białości jakimś specyfikiem, bo jest naich zapieczony stary olej, jak sie wyczyści to zalać
olejem syntetycznym i włożyć zaworek i po robocie :bigok: w taki sposób moze uda Ci
się uratować kilka złotych, a jak robisz sam to już wogóle masz do przodu
jak będziesz skecał mostki do wałka rozrządu to uważaj i nie przeciągaj śrub
bo mostek pęknie i wtedy czeka Cie dodatkowa robota dopasowanie mostak
i wyosiowanie wałka rozrządu w wyspecjalizowanym zakładzie a wtedy koszty ida max w góre
bo wyosiowanie, minimalne sfrezowanie mostków i głowicy to koszt ok. 400zł :-(
robota z samymi tymi popychaczami prosta i przyjemna :bigok:

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » śr mar 07, 2007 19:15

ok, ale tak zdejmuje pokrywe zaworow i tak poprostu odkręcam te mostki od wałka rozrządu i zdejmuje walek i wymieniam szkalnki czy musze najpierw ustawić rozrząd na znaki potem zdjąć pasek rozrządu i dopiero sie brać za wyjmowanie wałka rozrządu, bo przecież koło zebate wałka rozrządu tez musze zdjąć....

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr mar 07, 2007 19:33

Bąku pisze:ale tak zdejmuje pokrywe zaworow i tak poprostu odkręcam te mostki od wałka rozrządu i zdejmuje walek i wymieniam szkalnki czy musze najpierw ustawić rozrząd na znaki potem zdjąć pasek rozrządu i dopiero sie brać za wyjmowanie wałka rozrządu, bo przecież koło zebate wałka rozrządu tez musze zdjąć....
poustawiaj wszystko pozaznaczaj i zdejmuj pasek i poatrz jak jest ułozony
wałek rorządu też sobiue zrób jakie szanki swoje flamastrem/markerem
i wtedy masz szklanki na wierzchu :-)
później po złożeniu oczywiście też posprawdzaj 100 razy znaki i swoje i oryginalne
ja tak robię i robiłem u siebie i zawsze jest OK :bigok:

przypomnę dokręcanie mostów tylko kluczem dynamometrycznym i siłą taką jak
jest w książce i o ile się nie mylę to ma być 20Nm

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » śr mar 07, 2007 19:44

ok czyli reasumując: ustawiam rozrząd na znaki (przy okazji wymienie pasek rozrządu sobie) odkręcam pokrywę zaworów, demontuje koło zębate wałka rozrządu, odkręcam mocowania wałka rozrządu, wyjmuje wałek, wymieniam szkalnki, skladam w odwrotnej kolejności... tak? jak coś źle proszę o poprawke

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr mar 07, 2007 19:49

Bąku pisze:ok czyli reasumując: ustawiam rozrząd na znaki (przy okazji wymienie pasek rozrządu sobie) odkręcam pokrywę zaworów, demontuje koło zębate wałka rozrządu, odkręcam mocowania wałka rozrządu, wyjmuje wałek, wymieniam szkalnki, skladam w odwrotnej kolejności... tak? jak coś źle proszę o poprawke
koniecznie zaznacz jak ma leżeć wałek żebyś ne obrócił go w poziomie o 180st
reszta spoko tak jak piszesz, na serio to proste i przyjemne zobaczysz za drugim razem
będzie lepie :-) :bigok:

póżniej po założeniu nie uruchamiaj tylko kluczem obracaj wał kilka razy
i sprawdzaj znaki bez odpalenie, dopiero później odpalaj auto !!! :bigok:

Sharan - AFN

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » śr mar 07, 2007 20:02

ok to kapuje dzięki bardzo Robert jak bedzie po robocie to dam znaka a ty punkciora dostajesz :bigok: , aha i jeszcze jedno pytanie czy u mnie jest rolka napinająca pasek rozrządu czy naciąga go pompa wody?

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr mar 07, 2007 20:10

Bąku pisze:ok to kapuje dzięki bardzo Robert jak bedzie po robocie to dam znaka a ty punkciora dostajesz :bigok: , aha i jeszcze jedno pytanie czy u mnie jest rolka napinająca pasek rozrządu czy naciąga go pompa wody?
dzięki ! :-)
powinna być oddzielnie ale głowy nie dam, trzeba zerknąć pod osłonę plastikową na dole
chyba masz na pasku na dole taką ? wiesz wszytkiego nie wiem na pamięć,
ale wiem jak zrobić i wszystko będzie wiadome ja tam zerknies
jak zrobisz daj znać , w sumie mnie nie będzie ok.1,5tyg i nie wiem czy tam będę
miał dostęp do netu ale jak wrócę to chętnie poczytam o postępach :pub:

Sharan - AFN

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » śr mar 07, 2007 20:37

ok dzieki, jak zdjałem osłone paska tą plastikową od góry to wydawało mi się że pasek rozrządu napedza także pompe wody ale jeszcze zerkne jak jest...

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » śr mar 07, 2007 21:40

Jeśli ustawisz wałek na znaki to jest bardzo prosty sposób zeby przy poźniejszym zakladaniu nie pomylić sie i nie włożyc go obróconego o 180 st. A mianowicie obie krzywki na pierwszym cylindrze muszą być zwrócone do góry, bo w pierwszym cylindrze oba zawory muszą byc wtedy zamknięte, jesli włozył bys wałek odwrotnie krzywki byłyby zwrócone do dołu czyli moment gdy oba zawory są otwarte.

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » śr mar 07, 2007 23:54

Jeśli ustawisz wałek na znaki to jest bardzo prosty sposób zeby przy poźniejszym zakladaniu nie pomylić sie i nie włożyc go obróconego o 180 st. A mianowicie obie krzywki na pierwszym cylindrze muszą być zwrócone do góry, bo w pierwszym cylindrze oba zawory muszą byc wtedy zamknięte, jesli włozył bys wałek odwrotnie krzywki byłyby zwrócone do dołu czyli moment gdy oba zawory są otwarte.
nom też o tym dokładnie pomyślałem :hmm:

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw mar 08, 2007 01:42

szatanek pisze:Jeśli ustawisz wałek na znaki to jest bardzo prosty sposób zeby przy poźniejszym zakladaniu nie pomylić sie i nie włożyc go obróconego o 180 st. A mianowicie obie krzywki na pierwszym cylindrze muszą być zwrócone do góry, bo w pierwszym cylindrze oba zawory muszą byc wtedy zamknięte, jesli włozył bys wałek odwrotnie krzywki byłyby zwrócone do dołu czyli moment gdy oba zawory są otwarte.
brawo i o to chodziło :bigok:

Sharan - AFN

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”