Problemy z odpalaniem-pracą silnika na PB

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Problemy z odpalaniem-pracą silnika na PB

Post autor: mmaniek8 » ndz mar 04, 2007 19:38

Witam!

Pisze już chyba z trzeci post w tej sprawie (tyle ze wtedy byl jeden objaw):

1. podczas odpalania rano lub po dłuższym postoju silnik łapie na ułamek sekundy i gaśnie, tak cały czas, inaczej jest gdy wyłącze stacyjke poczekam 10s. i ponownie włącze (bez odpalania )tak trzy razy to wtedy po wciśnięciu gazu i przygazowaniu przy odpalaniu zapala i chodzi. (Wymienione świece filtry przewody)

2 jak jade to czasami wchodzi na wysokie obroty sam i trudno je zbić musze chamować na biegu wtedy sie uspokaja (tak jest na PB i LPG)

3. Szczególnie jak jest zimny to przy ruszaniu (przytrzymaniu na sprzęgle podczas ryszania) falują mu obroty 500- 1200obr. dosyć regularnie po ruszeniu jest ok.(PB i LPG)

4.Acha i jeszcze jak chodzi na biegu jałowym na PB to delikatnie przerywa również podczas jazdy jest to odczuwalne.

Sprawdziłem już czujnik temperatóry cieczy , regulator biegu jałowego i przepływomierz i wszystko w normi jedynie niewiem jak powinno być z czujnikiem położenia przepustnicy jak go dokłądnie sprawdzić (prubowałem go odłączyć i tylko wzrastały obroty).

PLEASE POMOCY!!! I DZIĘKI Z GÓRY ZA ZAINTERESOWANIE!!!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 04, 2007 20:14

Obrazek

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

cobra560
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cobra560 » ndz mar 04, 2007 20:22

witam kupilem golfa lll 1,6 benzyna i mam problem od czasu do czasu 5-10 min mecze sie aby odpalic motor ==wymienilem cewke wys. napiecia, kable wys. napiecia,palec rozdzielacza ------------------- i nadal ma takie same objawy.chlopaki prosze o pomoc !!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

[ Dodano: 04 Mar 2007 19:25 ]
witam kupilem golfa lll 1,6 benzyna i mam problem od czasu do czasu 5-10 min mecze sie aby odpalic motor ==wymienilem cewke wys. napiecia, kable wys. napiecia,palec rozdzielacza ------------------- i nadal ma takie same objawy.chlopaki prosze o pomoc !!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

[ Dodano: 04 Mar 2007 19:40 ]
jakie sa swiece zaplonowe w golfie lll na 3 elektrody czy na 1 elektrode ?

cobra560

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmaniek8 » ndz mar 04, 2007 21:09

więc tak po zmierzeniu napięcia :
Obrazek

nie wiem który to jest 1 a który 3 wtyk ale zakładając z wycinku instrukcji to na 1-3 jest 4,23 a na 1-2 4,53 natomiast między 2-3 napięcia wogulw mi niepokazuje (nie wiem czy dobrze mierze -przy odłączonym wtyku, a jak żle to robie to poprosze o pouczenie :grin:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 04, 2007 21:14

nie mierzylem sam, nie miałem takiej potrzeby, ale zwykle numerki są albo w środku we wtyczce, albo na zewnątrz.

[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 8:15 pm ]
No i pisze wyraźnie, napięcie pomiędzy 2 i 3 mierzyć na podłączonym wtyku i poruszać przepustnicą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn mar 05, 2007 00:33

cobra560
Katalog swiec NGK, 3 - elektrodowe:
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319& ... uendkerzen
a sprawdzałeś już czujnik hall'a ? czy problem się nasila w deszczowe i wilgotne dni ??

[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 23:41 ]
mmaniek8
a w jakim stanie masz filtr paliwa ?

TDPower

cobra560
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cobra560 » pn mar 05, 2007 09:13

witam padal ostatnio deszcz to 2 razy nie odpalil , mam to autko dopiero tydzien jeszcze nie wszystko sprawdzone --- a od czego jest czujnik hall"a ? co jeszcze w czasie jazdy troche przerywa ( delikatnie jest to odczuwalne ) jeszcze nie wymienilem filtra paliwa , pierwszy raz zgasl silnik sam jak stalem i jak spr.czy jest iskra na kablu wys.napiecia ( kabel od cewki do aparatu zaplonowego ) to niebylo iskry cewke wymienilem , kable wys.napiecia czyli wychodzi ze nie dochodzi prad do cewki.

pozdrawiam

cobra560

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn mar 05, 2007 10:14

cobra560 pisze:witam padal ostatnio deszcz to 2 razy nie odpalil , mam to autko dopiero tydzien jeszcze nie wszystko sprawdzone --- a od czego jest czujnik hall"a ? co jeszcze w czasie jazdy troche przerywa ( delikatnie jest to odczuwalne ) jeszcze nie wymienilem filtra paliwa , pierwszy raz zgasl silnik sam jak stalem i jak spr.czy jest iskra na kablu wys.napiecia ( kabel od cewki do aparatu zaplonowego ) to niebylo iskry cewke wymienilem , kable wys.napiecia czyli wychodzi ze nie dochodzi prad do cewki.

pozdrawiam
czujnik halla daje wlasnie impulsy na cewke - zastepuje klasyczny przerywacz ... znajduje sie ponizej kopulki w aparacie zaplonowym - wychodza z niego 3 kabelki, zanim zabierzesz sie za wymiane calego czujnika sprawdz czy kabelki sa OK, a po wymianie koniecznie ustaw zapłon

TDPower

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmaniek8 » pn mar 05, 2007 15:56

A więc dzis sprawdziłem jeszcze raz NA PODŁĄCZONEJ wtyczce i oto wyniki (pierwsza wartość przy zamkniętej przepustnicy a druga przy otwartej na max)

Obrazek

A filtry wymieniałem wszystkie! I dalej nic...

cobra560
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cobra560 » wt mar 06, 2007 19:40

Dzięki ppoll27 za pomoc. Postaram się to sprawdzić i odpiszę co wyszło :D

cobra560

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmaniek8 » sob mar 10, 2007 13:21

Witam :)
Mam pytanko odnośnie błędów , czy mogły się pojawić przy próbie odpalenia bez rury dolotowej i zdjętej porywie filtra?? -robiłem tak przy ustawianiu zapłonu. Odłączyłem aku na kilka godzin i moze niezapala z pierwszego za każdym razem ale za drugim za bank :okej: jestem szczęśliwy :grin:

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » ndz mar 11, 2007 01:05

mmaniek8 pisze:Witam :)
Mam pytanko odnośnie błędów , czy mogły się pojawić przy próbie odpalenia bez rury dolotowej i zdjętej porywie filtra?? -robiłem tak przy ustawianiu zapłonu. Odłączyłem aku na kilka godzin i moze niezapala z pierwszego za każdym razem ale za drugim za bank :okej: jestem szczęśliwy :grin:
no jeśli odpiąłeś przepływomierz czy inny czujnik temp. zasysanego powietrza to mógł nałapac błedów ...

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”