Wysokie wskazania temperatur płynu chłodzącego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie wskazania temperatur płynu chłodzącego
Witam. Mam Seat Ibize 2.0 GTi (2E). zegar od tempreatury płynu chłodniczego na zimnym silniku po odpaleniu pokazuje już 90 stopni a podczas jazdy 110 a nawet potrwafi zamknąć skale stojąc w korku gdzie temperatura oleju ma niecałe 80 stopni. A sam zegar nie moze być chyba uszkodzony ponieważ po wyłączeniu zapłonu kładzie siena poczatku!
Re: Wysokie wskazania temperatur płynu chłodzącego
nie to nie zegarMarooo9 pisze:sam zegar nie moze być chyba uszkodzony
uszkodzony masz czujnik temperatury koszt nowego zależy czy z innych źródeł czy w ASO
cena od 30zł do nawet blisko 100zł
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Czy czujnik temperatury do wskaźnika temperatury może powodować wyższe spalanie i złą pracę silnika? Hmmmmmmmmmmmmmm , równie dobrze jak uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej lub stopów (pomijam uszkodzenie spowodowane wypadkiem jak się nie ma stopówRobertP pisze:pewnie że takMarooo9 pisze:Czy w zwijązku z tym ze jest on uszkodzony moze powodowć złą prace silnika i większe spalanie??
A tak na poważnie :włącz zapłon, wypinaj po wpinki z czujników na silniku, jakk po wypięciu któregoś wskazówka się cofnie to trafiłeś. Na czujniku jest symbol jakby sprzedawca nie umiał Ci pomóc bez niego. Wymiana jest banalna. Wykręcasz (jak cieknie płyn to zatykasz palcem
Powodzenia.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
Jeśli w tym silniku jest na przewodzie wodnym to tak, trzeba wyjąc zawleczkę a jak w głowicy to wykręcić. Jak jest na przewodzie wodnym to nawet lepiej - bo łatwiej wyjąć
(ale palcem to się już nie zatka
).
Masz chyba rację Darcyn ,
w tym silniku chyba jest na krućcu wodnym , należy wysunąć w bok zieloną zawleczkę i wyjąć czujnik. Sprawa banalnie prosta , tyllko trzeba uważać na oring 
Pozdrawiam.
Masz chyba rację Darcyn ,
Pozdrawiam.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem:
może ale zbytnio nie wpływa na może znaczące ilości kótóre sa widocznezodiak pisze:Czy czujnik temperatury do wskaźnika temperatury może powodować wyższe spalanie i złą pracę silnika?RobertP pisze:pewnie że takMarooo9 pisze:Czy w zwijązku z tym ze jest on uszkodzony moze powodowć złą prace silnika i większe spalanie??
po ilości przejechanych km, nie ma co sie łudzić że uszkodzony czujnik moze powodować
zwiększoną chęć silnika na paliwo o 3 litry niż normalnie,
zwiękoszone zużycie może być czasami niezauważalne ,
ECU dostaje "zły sygnał" z tego czujnika i "zmusza" silnik do pracy w trybie awaryjnym, to tak w skrócie wyjaśnione
[ Dodano: Pon Lut 26, 2007 11:01 ]
dodam że można to nawet zmienić pod sklepem,zodiak pisze:Masz chyba rację Darcyn ,w tym silniku chyba jest na krućcu wodnym , należy wysunąć w bok zieloną zawleczkę i wyjąć czujnik. Sprawa banalnie prosta , tyllko trzeba uważać na oring
jak nie jest za mocno rozgrzany to dużo płynu nie wyleci
a oring jest w komplecie z nowym czujnikiem
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
a zapytam bo znaleźć nie mogę w książce czy w silniku 2E takim jak ma Marooo9 czujnik jest 4 pinowy ?zodiak pisze:Ale tu nie chodzi o czujnik do ECU a o czujnik sterujący wychyłem w desce.
np. taki http://moto.allegro.pl/item170309255_cz ... a_004.html
jeśli tak to sygnał idzie i do ECU i do deski na wskaźnik
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Potwierdzam Mam 4 pinowy czujnik i też słyszałem o tym ze 2 piny idą na wskaźnik a 2 do ECU
[ Dodano: Wto Lut 27, 2007 08:06 ]
Na rozgrzanym silniku gdzie oczywiście wsazówka od temperatury płynu lezała już na czerwonym polu ale temp oleju była 76 stopni wypiąłem wtyk z czujnika i wskazówka cofa sie ale tylko do połowy (90stopni a po ponownym wpięciu wraca na 110 stopni!) kładzie się zupełnie dopiero po wyłączeniu zapłonu.
O co chodzi???????
[ Dodano: Wto Lut 27, 2007 08:06 ]
Na rozgrzanym silniku gdzie oczywiście wsazówka od temperatury płynu lezała już na czerwonym polu ale temp oleju była 76 stopni wypiąłem wtyk z czujnika i wskazówka cofa sie ale tylko do połowy (90stopni a po ponownym wpięciu wraca na 110 stopni!) kładzie się zupełnie dopiero po wyłączeniu zapłonu.
O co chodzi???????