Dziwny problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwny problem

Post autor: sebolm » sob lut 24, 2007 13:55

Witam serdecznie. Mam Golfa MKII 1.6 oraz następujący problem. Silnik odpala raczej dobrze. Jednak po dłuższym postoju (po nocy) jezeli sie jedzie do 2000 obrotów jest ok ale powyzej zaczyna sie dusic i przerywac, a wtedy juz po nacisnieciu sprzegla obroty spadaja a nawet czesto gaśnie. Jednak po kilkunastu minutach postoju chodzi ok. Czasem nawet po przegazowaniu wszystko wraca do normy. Jak się zagrzeje to tez juz jest ok. Wydaje mi się ze dzieje sie tak podczas niskiej temp. oraz wyzszej wilgotnosci. Dodam że kable ,świece,palec i kopułka są nowe. Gaznik był w remoncie (2e2) podciśnienia sprawdzone, zapłon ustawiony i skład mieszanki też. Mam pytanie bo sił mi juz brak.
Czy może to miec zwiazek z tym ze jak sie odpali na zimno to pod maska pojawiaja sie spaliny(mysle ze cos jest przypchane) ale jak jest cieplo i sucho to jest ok. Niemam tez pewnosci do cewki zaplonowej. Jakby ktoś mógł cos podpowiedziec bo kasy juz wsadzilem mnóstwo, a pomysły mi się skończyły. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob lut 24, 2007 14:06

a masz w swoim katalizator?

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » sob lut 24, 2007 14:20

wedlug książki nie powinno byc ale wydaje mi sie ze chyba jest. Zaraz za kolektorem wydechowym jest puszka która przypomina katalizator , a dalej dopiero dwa tłumiki więc chyba jest. Też pomyślałem ze moze go wybebeszyc i załozyc samą puszkę, ale znajomi twierdzą że objawy wskazują na coś z prądem. Jak ty myślisz?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob lut 24, 2007 14:28

napisz jeszcze jaki masz zapłon starszy tradycyjny , czy juz na czujniku halla?

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » sob lut 24, 2007 14:41

z czujnikiem halla

[ Dodano: 24 Lut 2007 13:44 ]
wyczytalem ze przyczyna moze byc czujnik temp. bylem sprawdzic i jak na mnie a jestem elektronikiem to one sa uszkodzone bo na cieplym silniku omomierz nie pokazuje nic tylko jakbys mogl jeszcze napisac który jest od wskaznika a który do sterowania? jeden jast u góry tego trójnika a drugi od spodu

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob lut 24, 2007 14:46

to sprawdż jeszcze ten czujnik , tak samo mozesz sprawdzic czujnik temperatur płynu chłodzącego , i prawdopodobnie masz sonde , ją tak samo bym sprawdził , ale stawiam na katalizator , to jest tylko moje zdanie

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » sob lut 24, 2007 14:51

Czy jest sonda to niewiem ,a gdzie powinna byc?. Czy da sie sprawdzic czujnik Halla?
i który z tych czujników plynu jest do sterowania a który do wskaznika bo odłaczylem przewody od obydwu ale wskazówka temp nie opadła

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob lut 24, 2007 15:01

sonda jest w rurze wydechowej , u Ciebie pewno zaraz za kolektorem wydechowym , nie wiem jaką masz na jeden kabel czy na dwa , sam czujnik jest kiepsko sprawdzić , zwłaszcza jak działa w miare, bo auto pali , a co sie tyczy czujników to nie wiem gdzie Ty je masz , ale na pewno gdzieś na końcu rury jak idzie od chłodnicy do głowicy , widocznie zdjołes kable od innych czujników ,

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » sob lut 24, 2007 15:42

Niewiem jakie kable zdjąłem ale na końcu rury z chłodnicy jest trójnik i tam są tylko dwa czujniki i z oby dwóch zdjąłem kable a wskaznik nie opada, przeszukałem wszystko i innych czujników plynu tam niema. Jezeli chodzi o sonde to w rejonie kolektora wydechowego i całego ukladu niema zadnych przewodów.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » sob lut 24, 2007 18:48

te czujniki w króccu - sprawdz przed zapaleniem zimnego silnika - powinny miec (kazdy) ok 2-3 kOhm, potem odpal - zagrzej do ciepłego silnika - zgaś i zobacz - powinny miec ok 200 - 300 Ohm.
A sprawdzałeś czy guma pod gaźnikiem jest OK, i czy przewód podciśnienia z podstawy gaźnika jest szczelny i zatknięty tak jak ma byc ?
Czy urządzonko rozruchowe działa OK ? tzn otwiera przesłonę po rozgrzaniu ?
Skoro pojawiają sie spaliny pod maską - właśnie spaliny czy zapach paliwa ? - to warto podjechac do jakiegoś tłumikowca żeby znalazł nieszczelnośc - wtedy może ci też obadac katalizator - zazwyczaj jak w nim nic nie lata to jest OK, dobry fachowiec sprawdza go na "odgłos" przez pukanie ;)

TDPower

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 19:12

Witam. Z gaznikiem jest ok zawiozłem go niedawno na przegląd powymieniali kilka części zapłaciłem 300 to chyba coś robili potem byłem już samochodem na ustawianiu zapłonu i składu mieszanki więc podciśnienia są ok, urządzenie rozruchowe tez jest ok otwiera tak jak trzeba guma pod gaznikiem chyba tez bo jak sie nim rusza to nic się nie zmienia. a pod maską są spaliny jak z rury. Benzyny nie czuc. A jeśli chodzi o te czujniki plynu to obydwa mają po parę MΩ czy zimne czy ciepłe. Więc chyba padły. Tylko dziwi mnie ze po odłączeniu przewodów z obydwu wskaznik temp na desce nie opada.

[ Dodano: 25 Lut 2007 18:18 ]
Dzis jest w miare sucho i cieplo jechalem nim teraz i wszystko bylo ok tylko na poczatku podczas dogrzewania przy wiekszych obrotach tzn kolo 3000 przyduszal sie troche i obroty na luzie spadaly momentami do 200-300 ale po chwili same wrocily do normy i potem bylo juz ok szedl jak burza. Kupie jutro czujniki plynu wymienie i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Tylko niewiem bo jeden ten od spodu trójnika jest niebieski a ten u góry biały a cos czytalem ze ma byc czerwony.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn lut 26, 2007 00:30

Heh nie wiem, ja mam niebieski i czarny - ale ja mam gaźnik 2ee, ten z elektroniką

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”