Witam
pomocy !!!!!!!!!!!!!
właśnie kupiłem golfika z ABS tyle że nie działa przy zapalaniu silnika kontrolka się nie świeci ,samochód hamuje normalnie jak bez ABS (w bagażniku odkryłem jakiś sterownik ). Może ktoś z was wie jak sprawdzić czy wszystko jest podłączone np (bezpieczniki ,czujniki) . Pozdrawiam
Max
Golf II 1.8GT '88 ABS nie działa?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
w pierwszej kolejności sprawdz czy jest bezbiecznik, po przekreceniu zapłonu powinien się na moment zaświecić a później zgasnąć - to jest prawidłowe zachowanie. Ale jak w ogóle Ci nic nie świeci po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon to świadczy że komputer nie sprawdza tego systemu czego jest objawem nie zaświecenie się kontrolki co może być spowodowane właśnie brakiem bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej.
MK III 1,8ABS full option
Napisałem wczoraj już odpowiedź, ale akurat forum się wyłaczyło.
Otóż sprawdź czy masz w ogóle podpiętą kontrolkę od ABS. Tzn. czy jest tam żarówka włożona. Nie wiem jak w Golf II ale w III to jest osobna kostka, którą łatwo rozebrać i sprawdzić. Przy okazji zobacz, czy nie ma tam jakiegoś złego lutowania, itp. usterek. To wszystko z właśnego doświadczenia podpowiadam. Jeśli wyjdzie, że kontrolka świeci, to wtedy się można zastanawiać gdzie tkwi błąd i szukać przyczyn.
Otóż sprawdź czy masz w ogóle podpiętą kontrolkę od ABS. Tzn. czy jest tam żarówka włożona. Nie wiem jak w Golf II ale w III to jest osobna kostka, którą łatwo rozebrać i sprawdzić. Przy okazji zobacz, czy nie ma tam jakiegoś złego lutowania, itp. usterek. To wszystko z właśnego doświadczenia podpowiadam. Jeśli wyjdzie, że kontrolka świeci, to wtedy się można zastanawiać gdzie tkwi błąd i szukać przyczyn.