jak zdjąć tarcze przód MK4 ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nie męcz się stary weż wiertarkę przewierć śrubkę stożkową i dzięki temu zaoszczędzisz nerwy i conajmniej 5h roboty. Jak chcesz mieć wszystko w orginale to po zdjęciu tarczy wykręć pozostałość śruby kombinerkami (idzie łatwo bo tylko łeb się zapieka) i kup w sklepie metlowym nowe śruby z łbem stożkowym. Ja chciałem zrobić to zgodnie z instrukcją to na prawym kole odkręcałem to śrubkę 5h i udało się. Na lewej stronie nie miałem już tyle cierpliwości i po prostu ją przewierciłem. Po założeniu tarczy już drugiej nie wkręcałem.
Ta śrubka to tylko kłopot przy wymianie i nic ona nie daje.
Ta śrubka to tylko kłopot przy wymianie i nic ona nie daje.
nie ma to jak VW
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wczoraj ktoś odpowiedział że niema w czwórce tej zakichanej śróbki i tarcza trzyma się tylko śróbami od koła, więc wystarczy ją "sprać" młotem. Patrzyłem teraz do serwisówki i faktycznie tak pisze.
A jeśli w jakimś aucie jest ta śróbka to od razu radzę zapomnieć o zwykłym śrobokręcie. Należy w tą śróbkę wbić młotkiem samą wymienną końcóweczkę do śrobokręta lub wkrętarki, następnie założyć na nią klucz ósemeczkę i odkręcać dalej waląc w końcówkę młotkiem. Musi puścić. Nie rozwiercać, bo kto trafi idealnie wiertarką w środek zniszczonej wcześniej śróbki/
A jeśli w jakimś aucie jest ta śróbka to od razu radzę zapomnieć o zwykłym śrobokręcie. Należy w tą śróbkę wbić młotkiem samą wymienną końcóweczkę do śrobokręta lub wkrętarki, następnie założyć na nią klucz ósemeczkę i odkręcać dalej waląc w końcówkę młotkiem. Musi puścić. Nie rozwiercać, bo kto trafi idealnie wiertarką w środek zniszczonej wcześniej śróbki/
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie jest niezbędna, ale lepiej jak by była. Trzeba idealnie w środku urwanej srubecki wywiercić otworek wiertłem 4,2 mm i nagwintować gwintownikiem 5 mm, kupić srubkę i będzie git.Rychu79 pisze:czy ta śrubka jest niezbędna
[ Dodano: Nie Maj 06, 2007 22:31 ]
Tu się nie ma z czego smiac, ty pojedź do "fachowca" i zobacz jak się wyciaga np. sworzeń zwrotnicyWiRaGe pisze:To sie uśmiałem