Czujnik temperatury powietrza zasysanego.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik temperatury powietrza zasysanego.
Mam taki problemik z moim Golfem.Szukam wartości czujnika powietrza zasysanego(w omach)jest to wtrysk monojetronic.Mierzyłem u siebie i jest ok. 3000 ohm książka podaje ze powinno być 1,2-1,6 ohm ale nigdzie nie można kupić termistora o takiej wartości a sprzedawcy mówią że wogóle nie są takie produkowane.Dzięki za wszystkie porady.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Opory tego czujnika mają być takie same dla wszystkich chyba dwójek i trójek, takie same dla czujników temperatury powietrza i płynu chłodzącego.twintel pisze:Mierzyłem u siebie i jest ok. 3000 ohm książka podaje ze powinno być 1,2-1,6 ohm
3000 omów ma być przy ok 15 stopniach, przy 90 stpniach 200-270, przy O stopni 5-6 komów. Nie można podawać jednego oporu bo jest zmienny w zależności od temperatury jak w każdym termistorze.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, ma racje, wartośc rezystancji czujnika temp.powietrza jest zmienna w funkcji temperatury i wartości jej sa analogiczne jak dla czujnika temperatury wody :
Temperatura [*C] ....................... Rezystancja [kOhm]
-20 .............. 12-20
-10 ............... 8-11
0 .................. 5-7,5
+20 .............. 2-3
+40 .............. 1-1,5
+60 .............. 0,5-0,7
+80 .............. 0,28-0,38
+100 ............ 0,18-0,22
Oczywiście czujnik powietrza nie pracuje az w takim zakresie temperatur jak czujnik temp.wody , ale wartości rezystancji sa takie jak wyżej
Temperatura [*C] ....................... Rezystancja [kOhm]
-20 .............. 12-20
-10 ............... 8-11
0 .................. 5-7,5
+20 .............. 2-3
+40 .............. 1-1,5
+60 .............. 0,5-0,7
+80 .............. 0,28-0,38
+100 ............ 0,18-0,22
Oczywiście czujnik powietrza nie pracuje az w takim zakresie temperatur jak czujnik temp.wody , ale wartości rezystancji sa takie jak wyżej
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
witam i mam pytanie bo widze ze jestescie mocno zorietowani w temacie w przeciwiestwie domnie mam golfa 3 podlaczylem go do vaga i pokazalo ze jest usterka czujnika temperatury zasysanego powietrza G-42 czy to moze miec wplyw na duze spalanie i czy wystarczy skasowac usterke i po wszystkim niewiem jak to sie ma w omach podpowiecie mi cos ?? z gory dziekitwintel pisze:Wielkie dzięki za odpowiedź.Jutro wezme się za sprawdzania.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
bombel
- Paweł Marek
- V.I.P.
mkbombel, nie napisałeś jaki masz silnik, podanie pojemności nie wystarczy. Z reguły wymienia się część na sprawną ze szrotu, całą górę wtrysku jeśli chodzi o wtrysk jednpunktowy. Niemniej można pokombinować i zamiast uszkodzonego termistora wstawić wydłubany z dowolnego czujnika temperatury płynu, a nawet cały czujnik płynu zamontowany koło wlotu powietrza. Na tej stronie jest foto story kak eto sdiełat http://volkswagen.msk.ru/
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Podlacze sie do pytania odnosnie czujnika temp zasysanego powietrza. Jak podlacze komp to pokazuje mi taki blad. Gdzie wogole w dieslu szukac tego czujnika ?? Mam Golfa V 1.9TDi 105KM. Slyszalem 2 wersje, ze jest wprzeplywomierzu, a inni twierdza ze jest w czujniku cisnienia doladowania ? Co wymienic, zeby usunac blad ?
Z gory dzieki za pomoc.
Z gory dzieki za pomoc.