Benzyna jak diesel...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

esenpe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Benzyna jak diesel...

Post autor: esenpe » pn lut 12, 2007 10:51

Witam serdecznie

Auto:

Model: Golf MK3
Silnik: 1.6 (75KM)
Rok: 1995
Przebieg: ~195000km
Wymiana oleju przy: 189000km
Ubytki plynow: Brak

Problem 1:
Dzis rano odpalajac samochod zdziwilem sie bo praca silnika byla glosna i bardziej wyrazna niz zawsze, podnioslem maske i silnik zachowywal sie jakby nie palil na wszystkie cylindry klekotal jak diesel, wylaczylem silnik i zabralem sie za czyszczenie odmy, ale to juz druga sprawa... Po rozgrzaniu silnika problem ustopil i silnik pracowal jak pszczolka, dodam tez ze nie bylo zadnych wachan w obrotach silnika, jak byl zimny pracowal na sssaniu 1kobr/m, po rozgrzaniu 0,9kobr/m i stoi jak beton, co ciekawe nie da rady rozgrzac silnika bardziej niz 90C nawet w lato jak dochodzilo do 95C to sie wentylator wlanczal odrazu i znow 90.. Pojechalem do fachury i powiedzial ze glosna praca na zimnym silniku to normalka bo golf ma popychacze chydrauliczne, ale cos mi sie wiezyc nie chce...

Problem 2:
Odma ;-) Ostatnio zauwazylem ze delikatnie przybrudzil mi sie olejem czujnik i bagnet, takie 'trysniecie' na blok silnik i przewody, odrazu odpalilem przegladarke szybki ruch, spojrzenie na forum i dzis rano czyszcze odme, ze wzgledu, ze jest zimno i robilem to na zewnatrz, zdolalem wykrecic przewod dolotowy powietrza, a pozniej z jednej strony od dolotu powietrza do silnika zdjolem waz odmy, zrobilem 'czerpak' z drutu i wybralem syf razem z zamarznieta mazia, po drugiej stronie przewodu jest jakis cylinderek/beczolka, czy to tez trzeba czyscic, czy wystarczy sam gumowy waz? Powiem szczerze ze syfu bylo duzo taki bialy... jak juz ktos to robil dokladniej prosze o wskazowki, bo w sprawach silnikow samochodowych jestem totalnym laikiem :-)

Z gory dziekuje za wskazowki i zainteresowanie..

Krzysztof Dębkowski
KD787-RIPE

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pn lut 12, 2007 11:06

esenpe pisze:Pojechalem do fachury i powiedzial ze glosna praca na zimnym silniku to normalka bo golf ma popychacze chydrauliczne, ale cos mi sie wiezyc nie chce...
To prawda golf ma takie cos i to stuka na zimnym ale po chwili powinno przestac. Jesli po kilku sekundach po odpaleniu stukaja i potem przestaja to nie ma sie czym martwic ale jak nie przestaja stukac to juz czas na ich wymiane. Oczywiscie jak te samoregulatory sa dobre to nie powinno wogole stukac, nawet przy zimnym.
Niestety to nie ma nic wspolnego z praca silnika na trzech cylindrach, wiec skoro u Ciebie tak jest to moze cos innego stukac...

esenpe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: esenpe » pn lut 12, 2007 11:25

Przestalo stukac po jakis 2-3 min pracy silnika, czy to jest ta chwila czy to juz zadlugo, i czy przeszkodzi mi to w dluzszej trasie bo w czawartek bede robil jakies 1000km... Czy lepiej dac do mechanika przed ta jazda?

Tylko PD, zadnych traktorow ;-)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”