Witam
Jestem posiadaczem MK3 1,6 AEE wielopunkt.
Miałem podobny problem tylko że na gazie. Na wolnych obrotach spadały mi obroty tak do 300.
Postanowiłem obejrzeć przepustnice i jak się do niej dostałem to klapka od przepustnicy była czarna od brudu.Oczysciłem klapkę i otworzyłem ją i tyle co mogłem to ją oczysciłem bez wyjmowania, jestem troche laikiem i bałem się odkrecać przepustnicy zwłaszcza że to był piątek przed świetami.
Podczas zakładania obudowy od filtra powietrza to zauważyłem sparciałą izolacje od kabli przy wtryskach, a jest ich tam troche bo gazownicy jak mi zakładali LPG II generacji to podłączali jakieś kostki do wtryskiwaczy. Wszystkie sparciałe izolacje ponownie zaizolowałem. Od tamtej pory ani razu mi nie spadły obroty-pracuje równo.
Może było jakieś przebicie na tych kablach i dlatego spadały mi obroty do 300. Sprawdzałem na elektronicznym obrotomierzu (tylko już za bardzo nie pamiętam) to obroty skakały pomiędzy 651 a 666, albo 641 a 656.
Zamierzam teraz na dniach przeczyścić przepustnice.
Na zdjęciu poniżej na takiej samej przepustnicy co ma zaznaczyłem wszystkie śruby na różne kolory: na zielono, czerwono i na niebiesko.
Chciałem zapytać które śruby należy odkręcić aby dokładnie ją oczyścić.??
Czerwone to na pewno bo przepustnica tymi śrubami jest przymocowana do kolektora.