Witam.
Piszę ten post, gdyż nigdy nie miałem do czynienia ze skrzyniami biegów.
W moim traktorze o przebiegu licznikowym 260 000, a realnym pewnie ze 400 mam problem z wkładaniem 1 i 2 biegu. 2 wchodzi ciężko, kiedy samochodem odjeżdzam spod domu po nocy. Objaw ten ustępuje, ale nie całkowicie, w miarę, jak silnik się rozgrzewa. Problem z 1 wystepuje zawsze, kiedy trzeba przyredukować przed światłami. Domyślam się,że może to,że 1 zgrzyta przy wkładaniu kiedy samochód jeszcze jedzie,może być zwykłym zachowaniem skrzyni, chociaż jest uciążliwe. Czasami równiez, ale rzadko i po jeździe z dużą prędkością, bywało,ze ciężko było wyjąć 5 bieg. Sprzęgło wydaje się brać poprawnie. Olej w skrzyni zmieniłem na Mobila 75W90 . Numer na skrzyni to 4S 10121 2. W ASO pytałem o pierścienie synchronizatorów biegu 1 i 2 - mają w cenie 70 zł /szt. Co radzicie ???
Synchronizatory skrzyni biegów do wymiany ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jesli to synchrony to znaczy ze trzeba bedzie rozebrac skrzynie Niewatpie ze nieskonczy sie tylko na wymianie synchronow napewno dojda jescze jakies simery moze lozysko albo kilka lozysk swiezy olej i piernik wie co jeszcze plus oczywiscie czas demontazu ,rozbiorki itd. Koszty urosna z 70 pln urosna na troche wieksze jak o nie owiele wieksze.Dlatego ja osobiscie jak bym mial padnieta skrzynie to bym jej nienaprawial tylko kupil uzywke nie kosztuje wiele i napewno ma jakas gwarancje rozruchowa a i czasu duzo zaoszczedzisz ale to jest tylko moja rada a Ty zrobisz jak uwazasz.Dla przykladu powiem Ci ze wymiana lozysk w skrzyni VW Transporter T4 kosztowala mnie 900pln ale warto bylo poniewaz sama skrzynia kosztuje do niego ok 2000pln A do golfdika pewnie szarpniesz za jakies 400 - 500 pln a jak dobrze poszukasz to moze i nawet taniej
jak bys mail remontowac skrzynke to nieoplacalne kup jakas 2 pewna z niemeic za 400-500zl i juz... a co do towich problemow po 1 zamontuj sobei ciezarek od wodzikow od golfa 3
a po 2 zobacz tulejki na wodzikach czy eni sa wywalone
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !