Na jaki olej zmienić ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
witus
Mały gagatek
Mały gagatek

Na jaki olej zmienić ?

Post autor: witus » pn lut 05, 2007 19:30

Witam ! Mam pytanie: już niedługo czeka mnie następna zmiana oleju, do tej pory jeździłem na Platinium Mineral i chciał bym go zmienić na lepszy. Nie chce ryzykować i wolałbym żeby to był mineralny tylko jaki ? Ja myślałem o CASTROL MAGNATEC 15W-40 lub CASTROL GTX HIGH MILEAGE. Gdy zmienia się olej nie trzeba płókać silnika ? Jaki filter polecacie ? Przebieg to 160 tys.km.

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » pn lut 05, 2007 19:43

castrola oleje sa dobre , valvoline sa ponoc jeszcze lepsze mozesz nim zalac , nic nie musisz płukac silnika dobrze olej spusc i wszystko nowym zalej , a filtry to mann , knecht ! oczywiscie nasz filtrona tez nie jest zły pzdr :bigok:

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » pn lut 05, 2007 19:45

nie polecam filtrona [-X
potrafi się zapalać lampka od ciśnienia :|

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » pn lut 05, 2007 20:07

Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄ :-) Szkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » pn lut 05, 2007 20:11

Atomic10 pisze:Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄ :-) Szkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.

Pozdrawiam
ja kiedyś w Cieniasie zmieniłem z Mobila na Schella
no i zaczeło coś łomotać w silniku
może coś w tym jest

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn lut 05, 2007 21:26

Atomic10 pisze:Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄ :-) Szkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.

Pozdrawiam
Dokladnie jak juz zmieniac to na półsyntetyk jesli wszystko jest OK, ostrożnie obserwując stan ... :bigok:

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”