problem z wysokoscią swiecenia swiatel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

problem z wysokoscią swiecenia swiatel

Post autor: stary » sob lut 03, 2007 21:14

witam. problem jak wyzej ,chodzi o to ze po lekkim dzwonku mam wymieniony lewy reflektor i zarowno zaklad w ktorym robione bylo auto(ustawili swiatla) jak i koleś na przegladzie (sprawdzil je)uznali ze sa dobrze ustawione. ale chodzi o to ze mam glebe 60mm i czy to nie powoduje ze np moga zle ustawic (mimo ze na urzadzeniu bedzie dobrze)i bedą swiecic wyzej? bo przed dzwonem jak jechalem na dlugich w lesie to swiecily dobrze w przod i bylo widac wyrazny poziom swiecenia i tego nie oswietlonego obszaru a teraz swiatla swiecą tak jakby rozproszone i oswietlaja dosyc wysoko np. drzewa.(nie sa tak jakby skupione na ulicy). pomozcie !!

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » sob lut 03, 2007 21:20

stary pisze:mam wymieniony lewy reflektor
a masz oryginał czy podróbkę? i jakie żarówki? bo jak "zamiennik", to może świecić jak chce - u mnie prawy reflektor helli świeci idealnie, lewy - saturnus (mimo, że to zamiennik stosowany przez vw), świeci znacząco gorzej i nierówno

był mk3, jest prawie mk4

Awatar użytkownika
pasja
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pasja » sob lut 03, 2007 21:21

lej na to, masz papier ze jest ok, jak Ci to przeszkadza to zaswiec swiatla i stan w pozycji auta mijanego, jak nie razi Cie to swiatlo to jest ok moze przyzwyczajony byles do zlego a teraz jest ok hm? Zawsze mozesz sprawdzic czy zarowka jest dobrze zalozona, jak nie weszla do konca to bedziesz mial dziwne swiatlo:)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1693571#1693571 <--SpRaWdZ tO
WSTYD TO KRAŚĆ I MIEĆ OSZPECONEGO GOLFA!!!!!

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » sob lut 03, 2007 23:08

kurde, nie sprawdzalem jaka tam siedzi zarówka. cóż bede musial oblukac. ale ta stara lampa tez inaczej swieci. Hmmm a teraz teoretycznie, jakbym mial obie lampy helli i dobrze zalozone ,dobre zarówki to czy gleba ma wplyw na bledne ustawienie wysokosci swiecenia( bo mi sie wydaje ze jesli lampa jest nizej , to zeby podczas ustawiania swiatel swiecila dobrze na tą tablice pare m przed autem to trzeba dac zarowke lekko w gore, i dopiero przy swieceniu daleko w przód ,moze sie okazac ze swieci ona jednak za wysoko) dzeki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 03, 2007 23:14

Najpierw wyreguluj tak żeby krótkie dobrze świeciły. Przyczyną braku dobrej granicy pomiędzy światłem a cieniem na krótkich może być nie tylko reflektor złej jakości ale stara żarówka. Zobacz sobie jak wygląda drucik w starej żarówce. Więc nowe żarówki, ustaw dobrze na krótkich ( ściana w odległości 5m, auto w poziomie, granica światła ma być na ścianie 5 cm niżej niż wynosi odległość od środka reflektora do ziemi). A długimi sie nie przejmuj, ile się na tych długich jeździ. Gleba nie ma nic do rzeczy, trzeba wyregulować tak jak w każdym aucie i tyle.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » sob lut 03, 2007 23:54

na krotkich dobrze ,chodzi mi o dlugie ,ale dzieki za podpowiedzi ,pkt rozdane.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » sob lut 03, 2007 23:57

Paweł Marek pisze:Zobacz sobie jak wygląda drucik w starej żarówce. Więc nowe żarówki, ustaw dobrze na krótkich ( ściana w odległości 5m, auto w poziomie, granica światła ma być na ścianie 5 cm niżej niż wynosi odległość od środka reflektora do ziemi). A długimi sie nie przejmuj, ile się na tych długich jeździ. Gleba nie ma nic do rzeczy, trzeba wyregulować tak jak w każdym aucie i tyle
dokładnie
ja sam na oko ustawiałem reflektory i z ciekawośći pojechałem na stację diagnostyczną żeby "ustawili" jeszcze raz ale niestety .... powiedzieli że wszystko jest jak ma byc i w przypływie chyba dobrego humoru nawet złotówki nie wzieli

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”