Problem z ladowaniem akumulatora.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
davedohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z ladowaniem akumulatora.

Post autor: davedohc » sob sty 27, 2007 19:22

Mam taki problem, jak odpale samochod gasna wszystkie kontrolki oprocz tej od akumulatora, wszystko co ciagnie prad dziala wtedy slabiej a problem znika gdy dodam gazu (tak gdzies do 2,5 tys obrotow). Wydawalo mi sie, ze to zle naciagniety pasek klinowy, jednak z tego co wyczytalem w ksiazce jest tam jakies urzadzenie automatycznie napinajace ten pasek. Moze wina lezy po stronie akumulatora, kupilem go jakies 3 miesiace temu i taki prosto ze sklepu wsadzilem do samochodu nic przy nim nie robiac. Jest to golf IV 98, 1,4. Z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob sty 27, 2007 19:30

najpierw naładuj dobrze akumulator a potem sprawdż ładowanie podłączając miernik do klem akumulatora na zapalonym samochodzie powinno byc 14 V , albo troszke więcej 14,3 14,6 , na wyłączonych odbiornikach tak jak światła , dmuchawa itd
Ostatnio zmieniony ndz sty 28, 2007 13:33 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.

johan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: johan » sob sty 27, 2007 21:44

sprawdz w jakim stanie jest pasek klinowy czy nie jest zużyty i nie ślizga jeżli jest ok to na 99% padł regulator napięcia w alternatorze musisz sprawdzić napięcie

tak jak pisze miś fazi

pozdro

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz sty 28, 2007 06:45

davedohc pisze:Moze wina lezy po stronie akumulatora, kupilem go jakies 3 miesiace temu
Nie jest to wina aku. Mam podobny objaw. Padł reg, wymieniłem i aby zaczęło się ładowanie obroty muszą wzrosnąć do ok 1200. Zauważyłem jednak, że jeśli trochę pojeżdżę to nie ma takiej potzreby, kontrolka gaśnie od razu.Podejrzewam, że szczotki muszą się dotzreć. W Twoim przypadku może to być kwestia ślizgów, bądź wytarych szczotek. Sprawdź.

Awatar użytkownika
davedohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: davedohc » ndz sty 28, 2007 17:41

Znalazlem juz tani regulator na allegro, ale czy dam rade to sam zamontowac? Czy bede potrzebowal jakis specjalistycznych narzedzi lub warsztatu?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz sty 28, 2007 17:58

davedohc, regulatro nap. wymienia się w ciągu 5 minut, ze specjalistycznych narzędzi potrzebuje śrubokręt ( prawdopodbnie krzyżakowy). Reg jest z tyłu alternatora, wykręcasz wspomniane śrubki, wyciągasz stary, wkładasz nowy, dokręcasz śrubki.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”