Poduszka i skrzynia biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Poduszka i skrzynia biegów

Post autor: Maćko1979 » wt sty 23, 2007 19:48

Witka!
Moje pytanko jest takie czy padnieta poduszka po stronie skrzyni biegów moze byc przyczyną cieżkiego wkladania biegów? Objaw jest taki ze np na szybciej pokonywanym zakrecie jak chce wrzucic bieg (nie ma znaczenia który) to wchodzi z pewnymi oporami co podczas jazdy na wprost nie ma miejsca. A może do wymiany mam obie poduszki. I jeszcze jedno podczas bardziej energicznego ruszania (nazwijmy to z piskiem) słychac takie głuche stukniecia (zazwyczaj kilka) domyslam sie ze to własnie poduchy ale ciezko jest zlokalizowac z której strony. A poza tym silnik na wolnych obrotach stoi równo nie lata w tą i z powrotem:)

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » wt sty 23, 2007 19:51

tak, uszkodzona poduszka powoduje opisanie przez Ciebie objawy

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » wt sty 23, 2007 19:56

eidos, a myslisz ze to poducha po stronie skrzyni czy moze postronie silnika?

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » wt sty 23, 2007 20:01

włącz np. jedynke lub dwójke i poruszaj samochodem do przodu i do tylu, a druga osoba nie sie przyglada poduszkom, to najlepszy sposób. Tam gdzie zerwana bedzie stukało i podskakiwało. Najlepiej to by na kanale bylo widac
najprawdopodobniej to poduszka od skrzyni

greg

Post autor: greg » wt sty 23, 2007 20:21

eidos, nie wiem czy kojarzysz jak jest w mk4 ... ale tamsą tylko 2 poduszkina których silnik wraz ze skrzynią wisi jak na kołysce, żeby natomiast bardzo nie latał w przó i w tył jest przykręcony łącznik łączący z sankami

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » wt sty 23, 2007 20:53

Dokladnie jak mówi greg, ale czy bedzie widac jak włoze bieg czy poduszka jedna lub druga nie trzyma

greg

Post autor: greg » wt sty 23, 2007 20:59

m_maryszczak, wg mnie bedzie widać - obejrzyj dodatkowo metalowe części poduszki - bo jest mozłiwość ze jest nieskrecona i wtedy też będzie taki efekt - pod śrubami nie może być śkladu ze się przesuwają

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » wt sty 23, 2007 21:17

No dzieki jutro postaram sie obadac sprawe dokładnie bo od jakiegos czasu nie daje mi to spokoju. Macie może pomysły jakie mogą byc konsekwencje jezdzenia na padnietych poduchach. Bo ja znam przypadek tylko ze z renault ze po długotrwalej jezdzie na padnietej poduszce siadła półośka i był problem:(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”