Problemy z odpaleniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z odpaleniem
Wiem, że odpowiedzi na tem,at dlaczego auto ma problemy z odpaleniem są miliony, ale chciałbym poznać te najbardziej prawdopodobne, bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać.
Sytuacja wygląda tak - jak kupiłem autko ponad dwa tygodnie temu to zapalał na dotyk. Kiedy sprawdziłem poziom oleju okazało się, że jest go zbyt wiele, a zatem postanowiłem troche (czyli jak się okazało jakieś 1-1,5 litra) opuścić. Kiedy chciałem zapalić auto odmowiło i jedynym sposobem na odpalenie było dodanie gazu. Wlałem spowrotem cały olej, ale to już nie pomogło. Teraz jest tak, że jak jest ciepły silnik to odpala bez większych problemów, ale na zimnym bez gazu sie nie zapali. Poza tym jeśli już uda mi się zapalić bez gazu to zaraz po odpaleniu słychać głośne (nie wiem jak to opisać) "chrapnięcie". Znajomy mechanik powiedział, że to normalne bo rozrusznik sie jeszcze kręci, a silnik jest włączony. Czy można to jakoś wyregulować?
Dane autka: rocznik 92, silnik 1,4 CL.
Pozdrawiam
Sytuacja wygląda tak - jak kupiłem autko ponad dwa tygodnie temu to zapalał na dotyk. Kiedy sprawdziłem poziom oleju okazało się, że jest go zbyt wiele, a zatem postanowiłem troche (czyli jak się okazało jakieś 1-1,5 litra) opuścić. Kiedy chciałem zapalić auto odmowiło i jedynym sposobem na odpalenie było dodanie gazu. Wlałem spowrotem cały olej, ale to już nie pomogło. Teraz jest tak, że jak jest ciepły silnik to odpala bez większych problemów, ale na zimnym bez gazu sie nie zapali. Poza tym jeśli już uda mi się zapalić bez gazu to zaraz po odpaleniu słychać głośne (nie wiem jak to opisać) "chrapnięcie". Znajomy mechanik powiedział, że to normalne bo rozrusznik sie jeszcze kręci, a silnik jest włączony. Czy można to jakoś wyregulować?
Pozdrawiam
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5033bf4a45aa53dc659c3.jpg[/img]
mOŻE BYĆ TO WINA CZUJNIKA TEMPERATURY CIECZY CHŁODZĄCEJ LUB ZBYT WWOLNEGO KRĘCENIA ROZRUSZNIKA. JEŻELI ROZRUSZNIK KRZASKA PRZY ODPALANU TO MOŻE BYĆ WINA TULEJEK ROZRUSZNIKA A JEŻELI ONE SĄ WYBITE TO NAPEWNO ROZRUSZNIK NIE KRĘCI TAK JAK POWINIEN. CO DO DUŻEJ ILOŚCI OLEJU TO POWĄCHAJ CZY NIE CZUĆ W NIM BENZYNY.
nie wiem co masz na myśli ? bendix jest sterowany elektromagnesem po odcięciu napięcia spręzyna powrotna ma za zadanie cofnąc całe sprzęgło a na osi wirnika masz nacięty gwint któryma za zadanie ułatwić cofnięcie sprzegła do pozycji spoczynkowej i zapobiec przypadkowemu zablokowaniu bendixa razem z wiencem na kole zamzchowym czy nie tak?KUBEK pisze:miś fazi - MYLISZ SIE ZASTANOW SIE CZYM JEST STEROWANY BENDIX I JAKIE USZKODZONE ELEMENTY MOGĄ POWODOWAĆ TAKI OBJAW
- JayT
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
KUBEK - dlaczego cały czas krzyczysz? Aż oczy bolą od czytaniaKUBEK pisze:MASZ RACJĘ ALE JEZELI JEST GĘSTY SMAR LUB ZARYSOWANIA W AUTOMACIE (CZĘSTA PRZYCZYNA I NOTMALNA) ORAZ KIEDY OŚKA ROZRUSZNIKA ZMIENIA SWOJE POŁOŻENIE (LUZ NA PANEWKACH) TO W TYM MONENCIE MASZ TAKIE SAME OBJAWY JAK PRZY USZKODZONYM BENDIXIE- ZGADZA SIĘ?
Re: Problemy z odpaleniem
piobib pisze:Wiem, że odpowiedzi na tem,at dlaczego auto ma problemy z odpaleniem są miliony, ale chciałbym poznać te najbardziej prawdopodobne, bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać.
nie wiem czy dobrze przeczytałes post kolegi on pisz ze po odpaleniu ma zgrzyt czy twoim zdaniem to normalne ? nie wiem czy robiłeś kiedykolwiek remont rozrusznika ale zaden smar nie będzie na tyle gęsty zeby zablokować bendix
Pozdrawiam
[ Dodano: 23 Sty 2007 19:11 ]
a tak na margineśie to dawniej oske , jak nazwałeś wirnik robiono bez gwintu i to bywało przyczyną czestych zacięc bendixa i dla tego wymyslono gwint helioidalny zeby uniknąć tego