Słabo kręci silnik - szyberdach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Słabo kręci silnik - szyberdach
Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zjawisko otóż czasami po przekręceniu kluczyka silnik z trudem obróci się ok 2 razy i staje – (objaw jakby wyładowany akumulator kiedyś tak miałem z Oplem przy mrozach bardzo słabo kręcił). Po natychmiastowym drugim uruchomieniu silnika odpala bez problemu. Dodam że akumulator jest sprawny, ładowanie jest ok,kable świece itp. wymienione olej również i nie ma mrozów na dworze.
Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn sty 22, 2007 09:07 przez mmksk, łącznie zmieniany 2 razy.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
Ja miałem podobny problem z rozrusznikiem, tylko w kadecie 1.8.
Bardzo ciężko kręcił i nie było iskry na świecach. Powymieniałem przewody, żewice, cewkę i nadal to samo.
Aby zapalił, musiał się chwilkę podładować na porządnym prądzie i wtedy zaskoczył.
okazało się, że na rozruszniku robiło się zwarcie i pobierał kolosalne ilości prądu i brakowa ło go na iskrę.
Rozkręciłem rozrusznik, wymieniłem szczotki, przeczyściłem komutator, przesmarowałem i palił na raz.
Bardzo ciężko kręcił i nie było iskry na świecach. Powymieniałem przewody, żewice, cewkę i nadal to samo.
Aby zapalił, musiał się chwilkę podładować na porządnym prądzie i wtedy zaskoczył.
okazało się, że na rozruszniku robiło się zwarcie i pobierał kolosalne ilości prądu i brakowa ło go na iskrę.
Rozkręciłem rozrusznik, wymieniłem szczotki, przeczyściłem komutator, przesmarowałem i palił na raz.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/599 ... 9a3b8.html tu masz
[ Dodano: 20 Sty 2007 10:08 ]
tylko pamiętaj ze tulejka oznaczona na fotce jako nr. 1 zostaje po wymontowaniu rozrusznika w obudowie koła zamachowego więc jak wyjmiesz rozrusznik to zobacz dokładnie jaka jest ta tulejka bo nieraz sie zdarza ze jej tam nie ma bo sie rozleciała
[ Dodano: 20 Sty 2007 10:08 ]
tylko pamiętaj ze tulejka oznaczona na fotce jako nr. 1 zostaje po wymontowaniu rozrusznika w obudowie koła zamachowego więc jak wyjmiesz rozrusznik to zobacz dokładnie jaka jest ta tulejka bo nieraz sie zdarza ze jej tam nie ma bo sie rozleciała
Dzisiaj rano podczas uruchamiania auta w ogóle silnik nie ruszył tzn. po przekręceniu kluczyka zgasły wszystkie kontrolki oraz radio, auto zachowywało się jakby nie było akumulatora w środku.
Dopiero po kilku sekundach zapaliły się kontrolki i auto odpaliło. Skasował się zegar, stacje w radiu. Czy to też wina rozrusznika?
Później idąc obok parkingu na którym stoi moje auto spojrzałem na nie, jakie było moje zdziwienia gdy zobaczyłem otwarty szyberdach ( szyberdach jest elektryczny). Powiedzcie w jaki sposób może się sam otworzyć szyber? Na pewno nie było tutaj żadnej pomocy ze strony ludzi. Czy komputer szwankuje? Dobrze że deszcz dzisiaj nie padał. Podejrzewam że zła praca rozrusznika i szyber mają coś wspólnego. Po pracy śmigam do elektryka .Pomóżcie jak możecie.
[ Dodano: Pon Sty 22, 2007 08:04 ]
Odłączyłem przewody od silniczka w szybru więc teraz napewno się nie otworzy.
Dopiero po kilku sekundach zapaliły się kontrolki i auto odpaliło. Skasował się zegar, stacje w radiu. Czy to też wina rozrusznika?
Później idąc obok parkingu na którym stoi moje auto spojrzałem na nie, jakie było moje zdziwienia gdy zobaczyłem otwarty szyberdach ( szyberdach jest elektryczny). Powiedzcie w jaki sposób może się sam otworzyć szyber? Na pewno nie było tutaj żadnej pomocy ze strony ludzi. Czy komputer szwankuje? Dobrze że deszcz dzisiaj nie padał. Podejrzewam że zła praca rozrusznika i szyber mają coś wspólnego. Po pracy śmigam do elektryka .Pomóżcie jak możecie.
[ Dodano: Pon Sty 22, 2007 08:04 ]
Odłączyłem przewody od silniczka w szybru więc teraz napewno się nie otworzy.