witam
Kilka razy(3/4 razy) w przeciagu jakis 3 tygodni przy uruchamianiu silnika tzn zaraz po uruchomieniu zaswiecila mi sie kontrolka ABS i po chwili okolo 2 sekundach zniknela. W czasie jazdy nigdy sie nie zaswiecila. Wydaje mi sie ze kontrolka zaswiecila sie tylko w momencie gdy silnik byl zimny. Nie wiem czy to jest wina jakiegos czujnika? jaka moze byc tego przyczyna i czy moze to byc cos powaznego???
dzieki
Tomek
[mk 4] Kontrolka ABS - czy to cos powaznego?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
2.1 Elektroniczny zespół sterujący
Elektroniczny zespół sterujący steruje funkcjami układu zapobiegającego blokowaniu kół, a zwłaszcza:
1) po włączeniu zapłonu przekazuje sygnały sterujące do układu zasilania poszczególnych elementów znajdujących się pod napięciem (elektrozawory i cewka przekaźnika pompy),
2.4 Lampka kontrolna ABS
Lampka kontrolna ABS, umieszczona na tablicy rozdzielczej, jest sterowana przez elektroniczny zespół sterujący. Zaświeca się w chwili włączenia zapłonu i gaśnie całkowicie po uruchomieniu silnika. Nie gaśnięcie lampki po uruchomieniu silnika lub świecenie się podczas jazdy samochodu wskazuje na usterkę w układzie. Usterka może zostać
wykryta za pomocą procedury autodiagnostycznej, która przewiduje odpowiednią sekwencję sygnałów świetlnych lampki dla danego typu uszkodzenia
Elektroniczny zespół sterujący steruje funkcjami układu zapobiegającego blokowaniu kół, a zwłaszcza:
1) po włączeniu zapłonu przekazuje sygnały sterujące do układu zasilania poszczególnych elementów znajdujących się pod napięciem (elektrozawory i cewka przekaźnika pompy),
2.4 Lampka kontrolna ABS
Lampka kontrolna ABS, umieszczona na tablicy rozdzielczej, jest sterowana przez elektroniczny zespół sterujący. Zaświeca się w chwili włączenia zapłonu i gaśnie całkowicie po uruchomieniu silnika. Nie gaśnięcie lampki po uruchomieniu silnika lub świecenie się podczas jazdy samochodu wskazuje na usterkę w układzie. Usterka może zostać
wykryta za pomocą procedury autodiagnostycznej, która przewiduje odpowiednią sekwencję sygnałów świetlnych lampki dla danego typu uszkodzenia
chciałbym dodać od siebie że jeszcze zanim pojedzie siedziejo pisze:[sterka może zostać wykryta za pomocą procedury autodiagnostycznej, która przewiduje odpowiednią sekwencję sygnałów świetlnych lampki dla danego typu uszkodzenia.
pod sprzęt i sprawdzi pod złączem na VAGu to warto organoleptycznie
jak ma się jako takie pojęcie oraz miernik uniwersalny
co ijak sprawdzać i co ewentualnie czyścić i jak wymieniać jest opisane
w kilkunastu miejscach przez wielu z nas
może drobne opiłki przykleiły się do namagnesowanego czujnika a
one z kolei stykają się z masą pojazdu, galezow musisz sprawdzić czy kołach
najpier to a później sprawdzenie kalbi i styków a następnie pomiary czujników
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
greg
moze to zabrzmi łupio - al ejaki masz stan akumulatora, styku na klemach i ładowanie?? Pierwszym z efektów niedołądowania akumulatora w mk4 jest zapalanie się kontrolek - najpierw ABS potem AIRBAGgalezow pisze:Kilka razy(3/4 razy) w przeciagu jakis 3 tygodni przy uruchamianiu silnika tzn zaraz po uruchomieniu zaswiecila mi sie kontrolka ABS i po chwili okolo 2 sekundach zniknela.
to fakt !greg pisze:moze to zabrzmi łupio - al ejaki masz stan akumulatora, styku na klemach i ładowanie?? Pierwszym z efektów niedołądowania akumulatora w mk4 jest zapalanie się kontrolek - najpierw ABS potem AIRBAGgalezow pisze:Kilka razy(3/4 razy) w przeciagu jakis 3 tygodni przy uruchamianiu silnika tzn zaraz po uruchomieniu zaswiecila mi sie kontrolka ABS i po chwili okolo 2 sekundach zniknela.
heh wszyscy założylismy że aku jest OK, skoro jeździ
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN