Witam!
Od listopada zaobserwowałem dziwni przerywany gwizd (coś jak gwizdek sędziowski) dochodzący ze skrzyni lub przedziału między skrzynią a silnikiem.
Ten przerywany gwizd słychać przy zimnym silniku podczas przygazowywania.
Gwizdanie jest przerywane - 2-3 gwizdy w przerwach ok. 0,5 s, potem znów przygazówka i gwizda.
Dzieje się tak bez względu, czy autko stoi czy jedzie.
Problem ten znika, gdy silnik się rozgrzeje do ok. 80 stopni.
Autko sprowadzone było z niemczech w 2001 roku, w Polsce jestem jego trzecim właścicielem, przejechane ma obecnie 211 kkm.
Podejrzewam, że jeszcze od nowości nic nie było przy nim robione (oprócz uszczelki pod głowicą, którą wymieniałem jakiś 1500 km temu.
Czyżby kończyło się łożysko oporowe?
Czy może jakieś inne łożysko w skrzyni?
Może ktoś też miał taki problem?
Bardzo proszę o pomoc.
Przerywany gwizd ze skrzyni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
niestety to nie pasek, a dobrze by było bo z tym mniej roboty (tymbardziej, że nie mam wspomagania).
Tak jak piszesz - łożysko na wałku sprzęgłowym - też ocvzywiście tak podejrzewam.
Długo jeszce pojeżdżę na takim łożysku?
Czy są jakieś konsekwencje tego jak łożysko się rozleci? - popierniczy resztę kół zębatych...?
Tak jak piszesz - łożysko na wałku sprzęgłowym - też ocvzywiście tak podejrzewam.
Długo jeszce pojeżdżę na takim łożysku?
Czy są jakieś konsekwencje tego jak łożysko się rozleci? - popierniczy resztę kół zębatych...?
czy długo??????????? tego nie wiem i nikt ci tego nie powie jak długo (mój teściu jezdzi juz pół roku na wyrabanym łozysku powiem ci że ostatnio wymieniałem mu tarczę sprzęgła , docisk , i łozysko oporowe )-----oporowe było zatarte że go normalnie obróciło -rozwaliło tarcze (spręzynki ) i docisk 6 łopatek słoneczka poszło sie j....i po wymianie tego wszystkiego chroboli i piszczy więc podejrzewam u niego łozysko główne w skrzyni biegów !
ono ma coraz więkrzy luz i problem może byc ze biegi nie będa ci wchodzic ja bym jeszcze raz raz zdiagnozował (zlokalizował ) ten hałas dokładnieprezesso25 pisze:Czy są jakieś konsekwencje tego jak łożysko się rozleci? - popierniczy resztę kół zębatych...?