Buczy przy ok 2.8k obrotow w 1.4 16V AXP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Buczy przy ok 2.8k obrotow w 1.4 16V AXP
Witam,
no właśnie, moja czwóreczka tak około 2800 obrotów buczy/warczy/drży na tunelu środkowym... nie mam pojecia co to moze byc i czy tak powinno, poza tym jeździ pieknie slicznie, ponizej cicho, powyzej cicho, a w tym punkcie obrotowym - sam nie wiem, czy to plastiki i costam drzy i rezonuje, czy silnik, czy co za czort... czy to normalne, czy powinienem sie czemus przyjrzec ? Początkowo myślałem, że wydech, ale poprawiłem, a dźwięk pozostał...
doradzcie cos, mam "czwóreczkę" od niedawna, i coraz bardziej mnie to denerwuje
M.
no właśnie, moja czwóreczka tak około 2800 obrotów buczy/warczy/drży na tunelu środkowym... nie mam pojecia co to moze byc i czy tak powinno, poza tym jeździ pieknie slicznie, ponizej cicho, powyzej cicho, a w tym punkcie obrotowym - sam nie wiem, czy to plastiki i costam drzy i rezonuje, czy silnik, czy co za czort... czy to normalne, czy powinienem sie czemus przyjrzec ? Początkowo myślałem, że wydech, ale poprawiłem, a dźwięk pozostał...
doradzcie cos, mam "czwóreczkę" od niedawna, i coraz bardziej mnie to denerwuje
M.
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2008 21:08 przez mmisiak, łącznie zmieniany 1 raz.
- marian-gdynia
- Nowicjusz
Witam wszystkich jako nowy na tym forum:)
Odnośnie tematu buczenia, to mam ten sam problem tylko u mnie objawia sie ten rezonans około 2,5tys obr. Moze ma to coś wspólnego z uchwytem na napoje??
Czy Bartkedz i mmisiak-macie uchwyty??
Pozdrawiam
M
Odnośnie tematu buczenia, to mam ten sam problem tylko u mnie objawia sie ten rezonans około 2,5tys obr. Moze ma to coś wspólnego z uchwytem na napoje??
Czy Bartkedz i mmisiak-macie uchwyty??
Pozdrawiam
M
Ostatnio zmieniony pn sty 15, 2007 21:52 przez marian-gdynia, łącznie zmieniany 1 raz.
Uchwytu na napoje nie mam, wszystkie plastiki osadzone dobrze i porządnie... Na moje ucho jeśli to plastiki, to gdzieś w środku auta, bardziej na tunelu środkowym, może od wydechu, gdzieś tak... ale nie podejrzewam że to plastiki, wydaje mi sie, że w pewnym momencie duże drgania gdzieś od czegoś są... Ale troche mnie to uspokoiło, że nie tylko u mnie, może "ten typ tak ma...
pzdr
Michał
pzdr
Michał
Na pewno os silnika gdyż ja mam mk3 1.8 a nie mk4 1.4 a tez buczy. I z pewnością to nie sa uchwyty na napojevalerio pisze:Witam! Mam IV Variant 1.4 i wprawdzie nie dochodza do mnie żadne dźwięki ale odczuwam wibracje pomiędzy 2800 a 3000 obr, więc chyba jednak tak mają wszystkie silniczki 1.4, a głosy u innych słychać pewnie zależnie od spasowania elementów tapicerki i obicia.
tak się zastanawiam że wpływ na ten rezonans mogą mieć nie tyle co poduszki silnika i skrzyni biegów (myślę o mk4) jak ten łącznik pomiędzy silnikiem a sankamiadisb pisze:Witam, mam inny silniczek a te samy objawy rezonans dragnia i co zrobic
[ Dodano: Sro Sty 17, 2007 11:27 am ]
z tym że u mnie nie ma tego rezonansu