Gdzie mam się wpiąć w skrzynce bezpieczników??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lovelos
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Gdzie mam się wpiąć w skrzynce bezpieczników??

Post autor: lovelos » ndz sty 14, 2007 15:55

Witam
podłączam przekaźniki do świateł, ale nie pod maską tylko pod kierownicą.
i potrzebuje podpiąć sie pod 12v.
I koledzy z forum elektroda.pl napisali mi to:
Przy puszce z bezpiecznikami masz zaciski śrubowe. I kilka z nich jest oznaczone symbolem 30. To punkty, gdzie występuje stałe zasilanie (12V niezależnie od stacyjki). I podpinasz się do najgrubszego przewodu, który idzie w to miejsce wprost z akumulatora. Uważaj, by w czasie dokręcania się tam, nie zrobić zwarcia kluczem!!!
oglądam swoją skrzynke i niemam pojęcia gdzie to jest.
moze ktoś kto ma aparat zrobi fotke i zaznaczy na niej to miejsce.??
Bardzo prosze o pomoc

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sty 14, 2007 16:20

Fotki nie mam, ale z tyłu skrzynki bezpieczników sa takie pojedyńcze wtyki z plusem bezpośednio z aku. Jest ich kilka o ile pamiętam. Zlokalizowane z boku po stronie kierowcy, czyli lewej. U samego dołu oraz od góry. Zobaczysz tam jakiś wolny solidny wtyk to sprawdź miernikiem czy jest na nim napięcie plus 12V bez kluczyka. A jeśli nie masz wolnego to musisz dopiąć się do grubego czerwonego pojedyńczego przewodu który jest wpięty w tej okolicy. Tylko naprawdę solidnie poizoluj potem wszystko bo t4en przewód nie jest zabezpieczony bezpiecznikiem i łatwo o pożar.

[ Dodano: Nie Sty 14, 2007 3:27 pm ]
Obrazek

30 i Y

[ Dodano: Nie Sty 14, 2007 3:30 pm ]
zacisków śróbowych to tam nie widziałem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”