Czy to wina wtryskiwacza?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Pienios
Mały gagatek
Mały gagatek

Czy to wina wtryskiwacza?

Post autor: Pienios » sob sty 13, 2007 21:32

Witam mam pewien problem z praca silnika na benzynie, tak jak w opisie. Może troche przybliże temat. Miałem pewne problemy z pracą silnika szczególnie przy hamowaniu silnikiem zarowno na beznynie jak i na gazie auto szarpalo. Udalem sie wiec do dobrego elektromechanika, który stwierdzil że zapłon był przestawiony. Sprawdził równiez rozrząd ustawił i wszystko miałobyc ok. Niestety podczas jazdy na beznyznie okazało sie ze auto przy ruszaniu i zmianie biegów przymula dziwnie i ogolnie jest mulaste. Dodtakowo podczas przyspieszania nie ciagnie ronowmiernie ma spadki mocy. Jakby tego było mało po pęłnym rozgrzaniu przy hamowaniu silnikiem jak obroty schodzą poniżej mniej wiecej 2000 tys słychać wyrazne detonacje cykliczne w układzie wydechowym. Na gazie jest wszystko w porządku zarówno przy przyspieszaniu jak i hamowaniu. Wróciłem do mechanika, który raz jeszcze skorygował zapłon i posprawdzal wszystko. Na vagu błedow brak i wszystko jest ponoć jak ksiązka pisze. Mechanik twierdzi że to wina wtryskiwacza, ktory sie zacina doradzil mi zakupić uzdatniacz do paliwa i zobaczyc co będzie i jest tak samo bez zmian.
Ostatnio sprawdzalem na postoju sygnał z lambdy który przy pracy na benzynie strasznie sie zmienia nawet na wolnych obrotach czy to wina wtryskiwacza?
może ktoś mial podobny problem wolalbym sie skonsultować zanim zaczne kupować a wtryskiwacz to nie mały wydatek?

Pomóżcie!!!!

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob sty 13, 2007 21:56

nie jestem sam!!!!!!!!!!!!
Pienios pisze:zmianie biegów przymula dziwnie
ale pózniej mam ok
Pienios pisze:ktoś mial podobny problem wolalbym sie skonsultować zanim zaczne kupować a wtryskiwacz to nie mały wydatek?
jeżdzisz na gazie mam rozumiec i jest wszystko ok więc na razie daruj sobie wymianę wtrysku

Pienios
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pienios » sob sty 13, 2007 22:06

Pienios pisze:jeżdzisz na gazie mam rozumiec i jest wszystko ok więc na razie daruj sobie wymianę wtrysku
niestety zimą nie bardzo da sie jezdzic na gazie gdyż parownik nowy juz nie jest i auto gasnie a do pracy mam niedaleko i nawet sie nie rozgrzeje wiec pozostaje mi benzynka tylko. Druga sprawa to co wtedy jak gazu w baku zabraknie a na benzynce stanie calkiem ......

Wcześniej codziennie niezawodne MK3 1.8 AAM teraz Mk4 TDI AZS z plecakiem, na codzień zaś Octavia kombi 1.8 TSI, czas pokaże co się lepiej sprawuje...:)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob sty 13, 2007 22:42

Pienios pisze:Ostatnio sprawdzalem na postoju sygnał z lambdy który przy pracy na benzynie strasznie sie
Bo on ma się zmieniać - to dobrze, tylko pytanie do jakich wartości się zmienia.
Pienios, chyba to nie wina wtryskiwacza, ale nie wiem co Ci poradzić. Dziwne jest to przy hamowaniu silnikiem i wygląda tak jakby nie odcinał paliwa.
Najbardziej zwięzła rada, ale może być nie taka łatwa - odwiedź jeszcze jednego mechanika (elektromechanika) ale raczej dobrego i zobacz czy on będzie umiał więcej sprawdzić.

[ Dodano: Sob Sty 13, 2007 21:45 ]
No i Pienios, może skasujesz jeden z tych tematów (bo masz twa takie same)?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Pienios
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pienios » ndz sty 14, 2007 18:29

Adamtd pisze:Bo on ma się zmieniać - to dobrze, tylko pytanie do jakich wartości się zmienia.
sygnał z lambdy zmienia się od 0.2 do 0.9 ale dziwi mnie ze zmienia sie skokowo na wolnych stalych obrotach. Podobnie jest przy dodaaniu gazu i utrzymaniu na okreslonych obrotach. Sygnal nie jest stabilny. Sprawdzalem na gazie i na wolnych orotach jest w miare staly przy przegazowce napiecie wzrasta ale na stalych obrotach sygnal sie stablizuje.
Adamtd pisze:Dziwne jest to przy hamowaniu silnikiem i wygląda tak jakby nie odcinał paliwa.
dokładnie tak jest ale dopiero jak silnik sie troche nagrzeje. Natomiast przy przysieszaniu zarówno na cieplym jak i zimnym nierowno ciągnie i czuc wyrazne spadki mocy. A przy ruszaniu i zmianie biegu mocno odczuwalne przuduszenie.
Adamtd pisze:odwiedź jeszcze jednego mechanika (elektromechanika) ale raczej dobrego i zobacz czy on będzie umiał więcej sprawdzić.
Ten u którego byłem własnie nalezy o tych dobrych pracuje pod szyldem Boscha i zakład ma od ladnych paru lat i bardzo ciezko sie do niego dostac taka jest kolejka sam czekalem dwa tyg. Jak nie znajde nic ciekawego na forum napewno postaram sie raz jeszcze wbic na dokładne sprawdzenie wszystkiego choc pewnie bez nowego wtryskiwacza nie bedzie chcial ze mna gadac bo taka postawil diagnozę:(

Wcześniej codziennie niezawodne MK3 1.8 AAM teraz Mk4 TDI AZS z plecakiem, na codzień zaś Octavia kombi 1.8 TSI, czas pokaże co się lepiej sprawuje...:)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz sty 14, 2007 19:28

Pienios pisze:sygnał z lambdy zmienia się od 0.2 do 0.9 ale dziwi mnie ze zmienia sie skokowo na wolnych stalych obrotach. Podobnie jest przy dodaaniu gazu i utrzymaniu na okreslonych obrotach. Sygnal nie jest stabilny
Tak ma być
Pienios pisze: Jak nie znajde nic ciekawego na forum napewno postaram sie raz jeszcze wbic na dokładne sprawdzenie wszystkiego choc pewnie bez nowego wtryskiwacza nie bedzie chcial ze mna gadac bo taka postawil diagnozę:(
Miałem na myśli abyś odwiedził jeszcze innego mechaniora.

Jak chcesz się sam pobawić to możesz pomierzyć wtryskiwacz - tylko nie wiem czy Ci to coś da, bo jakby się wieszał to pomiar może Ci wyjść OK. Mogę Ci wrzucić jak sprawdzać.

Poczytałem sobie jeszcze troszkę i powiem że owszem padnięty wtryskiwacz jest wymieniany jako winny w tematach jakie trafiają się u Ciebie, ale jest to również ciśnienie paliwa....

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Pienios
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pienios » ndz sty 14, 2007 19:42

Adamtd pisze:Mogę Ci wrzucić jak sprawdzać.
chetnie bo nawet nie wiem które to styki. Mam w garazu stary gaznik w ktorym padniety byl tps, ale nie wiem czy wtryskiwacz w nim ozyje bo lazał na sucho 2 lata.
Adamtd pisze:ale jest to również ciśnienie paliwa....
tez biore taka ewentulanosc pod uwagę, mialem kiedys podobny problem jk padla pompa paliwa i zostala wlozona od MPI. Wymienilem ją wtedy na nówke od SPI ale wersje od innego auta i tak działa jakies 3 latka. Teraz zamówiłem juz zamiennik od golfa na allegro i zamierzam ją wymienić ale nie przypuszczam zeby to byo problemem. JAK miałem za duze cisnienie auto duzo jarało, faktycznie strzelalo przy hamowaniu, ale przyspieszalo bardzo dobrze miało niezle kopyto. Zobacze w przysz;ym tyg po wymianie pompy. Tak czy inaczej Adammtd jak mozesz podsunąc sposób na sprawdzenie wtryskiwacze chetnie skorzystam:)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz sty 14, 2007 21:52

Obrazek
Obrazek

Pienios
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pienios » sob sty 20, 2007 22:47

Dzis wymieniłem pompkę i wtryskiwacz. Autko teraz równiej pracuje niestety co do przyspieszania nadal jest tak samo nie ciagnie równo niestety, przy hamowaniu nadal dopala cos w wydechu. W tryskiwacz wyraznie wytwarza mgiełkę a przy puszczeniu gazu ( oczywiscie na biegu jałowym) widac ze przestaje co wskazuje ze z nim jest ok. Wygłada na to ze cos nie tak musi byc jednak z zapłonem. Dziwi mnie tylko ze na gazie jest ok. Cóż przynajmniej sprawdziłem sobie wtryskiwacz. Adamtd dzieki za fotki:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”