ładowanie???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ładowanie???
Przy wymianie akumulatora sprawdziłem ładowanie, mam alternator Bosch 70A, wyszło mi 14,95 V
to chyba za dużo, sprawdzam w MK IV i mam tez ok 14,8V czyzby czujnik zły czy regulatory do niczego. W starym aku w MK IV prad aku wyszedł 12,8V a w nowym w MKIII az 13,5V- chyba cos nie tak. Ale martwi mnie te łądowanie. CZy w diselu altek nie powinien dawac na max 14,4V????
Re: ładowanie???
no co Ty ...PinkFloyd pisze:CZy w diselu altek nie powinien dawac na max 14,4V????
u mnie ładowanie waha się od 13,8 do 14,1 i w zależności od obciążeń
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
czyli wg ciebie wymienic regulator jak mam cały czas 14,9V nawet bez obciazenia i po obciązeniu
[ Dodano: 13 Sty 2007 21:50 ]
Doczytałęm sie na regulatorze ze ma podane 14,8V może tak być????- ale w MKIV i tak trzyma. W książce jest podane od 13,5-do 14,8, ale nie wiem jak powinno byc w MKIII bo u mnie jest 14,9V.
[ Dodano: 13 Sty 2007 21:50 ]
Doczytałęm sie na regulatorze ze ma podane 14,8V może tak być????- ale w MKIV i tak trzyma. W książce jest podane od 13,5-do 14,8, ale nie wiem jak powinno byc w MKIII bo u mnie jest 14,9V.
podepne sie pod temat bo mam podobny problem. od jakiegoś czasu golfik rano ciężej kręci akumulatorem. sprawdzilem i w dwóch celach było mało kwasu, dolałem, ładowałem prostownikiem i rano zakręcił jak głupi i przez kilka dni było ok.
sprawdzałem ładowanie i na wolnych obrotach bez obciazenia wyszło 14.3V a pod obciązeniem 13.2 - 13.3V, tyle ze pod obciązeniem konkretnym, tzn światła, dmuchawa z ogrzewaniem, grzanie tylnej szyby i radio.
wczoraj zauważyłem ze znowu jakoś cięzej zapala, a przeciez jeszcze nie jest zimno. co może byc przyczyną? ładowanie za małe (nie powinno byc pod obciązeniem w granicach 13.8V ?) akumulator siada (niby ma 2 lata, ale firma jakas Perion) czy coś innego?
EDIT:
OK, zakładam swój temacik
sprawdzałem ładowanie i na wolnych obrotach bez obciazenia wyszło 14.3V a pod obciązeniem 13.2 - 13.3V, tyle ze pod obciązeniem konkretnym, tzn światła, dmuchawa z ogrzewaniem, grzanie tylnej szyby i radio.
wczoraj zauważyłem ze znowu jakoś cięzej zapala, a przeciez jeszcze nie jest zimno. co może byc przyczyną? ładowanie za małe (nie powinno byc pod obciązeniem w granicach 13.8V ?) akumulator siada (niby ma 2 lata, ale firma jakas Perion) czy coś innego?
EDIT:
OK, zakładam swój temacik
Ostatnio zmieniony ndz sty 21, 2007 12:26 przez Darass, łącznie zmieniany 1 raz.