Witam, ostanio wyłączył mi się całkiem ABS. Kontrolka świeciła cały czas i ABS nie działał. Dziś rano po odpaleniu auta kontrolka ABS zgasła czyli tak jakby działał - ale po chamowaniu na mokrym stwierdziłem, że jednak nie działa i kontrolka znowu się zapaliła. Po pracy wyjeżdżałem z parkingu i analagia - kontrolka zgasła ale: na suchej nawierzchni przy lekkim chamowaniu zadziałał mi ABS (!!) po czym znów się wyłączył. Przyznam że nic z tego nie rozumiem. Czy to może oznaczać że np. traci się gdzieś styk, czy czujniki świrują. I drugie pytanie, czy może przez to że coś się złego dzieje zablokować mi koła ? Ewentualnie jak go póki co całkiem wyłączyć ?
Proszę o podpowiedź.
ABS - coś niezrozumiałego :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Lennox, ja również miałem podobny przypadek i padł mi czujnik w tylnym kole. Sprawdź czy któryś z kabli idących od czujników nie jest przetarty - jeżeli są OKi to pozostaje Ci podjechać do kogoś kto ma VAG i sprawdzić jakie błędy wykazuje komputer.
Nie ma prawa Ci zablokować kół na stałe przez to, że ABS nie działa, ale jak go wyłączyć to już nie wiem, poza tym jeżeli jakiś czujnik jest palnięty i świeci Ci kontrolka to i tak on nie działa, a hamulec jest taki sam jak z działającym ABS-em tylko niestety już blokują się kółeczka - przy hamowaniu oczywiście
.
Pozdrawiam i życze żeby udało Ci się szybko zlokalizować usterke i ją usunąć.
Nie ma prawa Ci zablokować kół na stałe przez to, że ABS nie działa, ale jak go wyłączyć to już nie wiem, poza tym jeżeli jakiś czujnik jest palnięty i świeci Ci kontrolka to i tak on nie działa, a hamulec jest taki sam jak z działającym ABS-em tylko niestety już blokują się kółeczka - przy hamowaniu oczywiście
Pozdrawiam i życze żeby udało Ci się szybko zlokalizować usterke i ją usunąć.
Re: ABS - coś niezrozumiałego :(
w każdym z tych tematów znajdziesz podpowiedzi co sprawdzić np.Lennox pisze:Witam, ostanio wyłączył mi się całkiem ABS. Kontrolka świeciła cały czas i ABS nie działał. Dziś rano po odpaleniu auta kontrolka ABS zgasła czyli tak jakby działał - ale po chamowaniu na mokrym stwierdziłem, że jednak nie działa i kontrolka znowu się zapaliła. Po pracy wyjeżdżałem z parkingu i analagia - kontrolka zgasła ale: na suchej nawierzchni przy lekkim chamowaniu zadziałał mi ABS (!!) po czym znów się wyłączył. Przyznam że nic z tego nie rozumiem. Czy to może oznaczać że np. traci się gdzieś styk, czy czujniki świrują. I drugie pytanie, czy może przez to że coś się złego dzieje zablokować mi koła ? Ewentualnie jak go póki co całkiem wyłączyć ?
Proszę o podpowiedź.
pierwszy
drugi
trzeci
a odpowiedź na drugie pytanie to:
jak nie będziesz hamował ostro na śliskiej nawierzchni to nie zablokuje Ci kół
chyba wiesz do czego służy ABS i co to jest ...
jakbyś chciał więcej poczytać to zobacz ile informacji jest
tutaj
uwierz nikt Ci nie pewnej jednoznacznej odpowiedzi co dokładnie może być u Ciebie
możemy jedynie zasugerować co masz sprawdzić, ale temat temu podobny powtarza
się kilka razy w tygodniu i ludziom nie chce się pisać ciągle o tym samym i to gdzie w dieslu
więc proszę użyj funkcji szukaj a znajdzie się tam wiele odpowiedzi na Twoje bolączki
myślę że te pierwsze trzy tematy będą pomocne i dadzą Ci odpowiedź co masz nie tak...
jeśli jednak uwarzasz, że masz zupełnie coś innego to opisz więcej o swojej usterce
oczywiście temat uważam na razie za otwarty i chętnie podpowiem
jeśli nic tamte Ci nie podpowiedzą
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN