Grzesiekk1982 pisze:Z czystego alu napewno nie, jakieś wytrzymalsze stopy aluminium jak są
to jasne ze nie czyste alu, wiadomo ze stopy alu sa nazywane potocznie "alu", ale w pracy magisterskiej bym tak oczywiscie nie napisał tylko łądnie pełnym zdaniem
fialson1 pisze:ALU jest kruche i i o wiele mniej udarne niż stopy stali używane w normalnych starszch jednostkach
No wlasnie niska udarnosć alu (oczywiscie stopów alu) mnie skłania ku wersji ze raczej ciezko zrobic z niego cos co ma przenosc zarówno siły sciskająca jak i rozciągające a także momenty skrecajace jakie na taki wahacz działają....stal owszem, daje radę
Chociaz tu jest jak PawełMArek wspomniał zawias wielowahaczowy i moze akurat tak to policzyli ze ten prosty wahacz ma przenosic tylko jeddno z wymienionych wyzej obciazen, iwwtedy stop alu tez jak najbardziej wyrobi...a resztę obciazen przenosi inny element...szczerze mowiac to nie widziałem nigdy takiego zawieszenia w akcji i nie wiem jak to tam pracuje....niewykluczone ze ten prosty wahacz z linku jest wlasnie z alu...
pzdr