Jak najlepiej wymienić nagrzewnice w mk2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dzidek-85
Mały gagatek
Mały gagatek

Jak najlepiej wymienić nagrzewnice w mk2

Post autor: dzidek-85 » pt gru 29, 2006 09:39

Wie ktoś może jak najlepiej wymienić nagrzewnice w MK2 żeby sie przy tym zbytnio nie narobić ?? ma ktoś może jakieś patenty na to ?? jak zobaczyłem ten temat http://vwgolf.pl/index.php?id=wymiananagrzewnicy jak kolega wymieniał nagrzewnice w passacie to mnie to przeraziło troche ;/

pozdrawiam

dzidek-85

Awatar użytkownika
niwdew
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: niwdew » pt gru 29, 2006 10:33

watpie zeby byl na to jakis patent.Nie oszukujmy sie to kupa roboty,kupa czasu jakby nie bylo. Nalezy sie najpierw zastanowic czy wymiamna jest naprawde konieczna i sprobowac wszystkich srodkow ktore moglyby temu zapobiec

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » pt gru 29, 2006 10:36

Wydaje mi się że na to nie ma sposobu :? trzeba się narobić i zarezerowoać sobie conajmniej jeden dzień jeżeli to pierwszy raz ;) Deske trzeba bez sprzecznie wyjąc i na to nie ma trików, a wymiana to rzecz konieczna

dzidek-85
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: dzidek-85 » pt gru 29, 2006 13:31

no to chłopaki żeście mnie pocieszyli :) nie pozostaje mi nic innego tylko śrubokręt i klucze w dłoń sie za to zabierać;/

pozdrawiam

dzidek-85

gor7
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gor7 » wt sty 02, 2007 13:42

Witam. Ja zmieniłem nagrzewnicę bez zdejmowania deski.Trzeba odkręcić kosolę środkowa i po kolei elementy pod spodem. Nie trzeba demontować cięgien nagrzewnicy. Zdjąć dwa węże od nagrzewnicy poodręcac wszystkie plastki od dołu. Dokładnie już nie pamiętam ale coś tam stawia opór więc trzeba delikatnie postepować. Odkecić dwie śrubki w komorze silnika i wtedy plastki w którym jest nagrzewnica bedzie ci sie ruszał . otwierasz go i wymieniasz nagrzewnicę. Czas około 3,5 godz. Ja robiłem to pierwszy raz i udało mi sie bez najmniejszych problemów. Pozdrawiam.
http://vw2.info/vwforum/nagrzewnica.html
tu masz link do tego jak ja to robiłem

vwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvw

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sty 02, 2007 17:16

gor7 pisze:Ja zmieniłem nagrzewnicę bez zdejmowania deski
potwierdzam że nie trzeba, ale warto wykręcić śróby z boku mocujące deskę, bo jak dostanie trochę luzu to łatwiej elementy z dołu powyciągać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dzidek-85
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: dzidek-85 » czw sty 04, 2007 19:33

wymiana nagrzewnicy jest możliwa bez zdejmowania deski, ale trzeba poodkręcać wszystkie półki od strony kierowcy i konsolę środkową, po odkręcać wszystkie śrubki mocujące część tunelów powietrza mianowicie te tunele co idą na środkowe kratki nawiewu i tunel na nawiew szyby i rozpiąć na zatrzaskach z blachy dopływ świeżego powietrza od wentylatora. w komorze silnika trzeba trzeba odkręcić te 2 śrubki mocujące nagrzewnicę i rozpiąć węże. wracamy do środka do auta i tera mamy 2 możliwości albo odpiąć cięgna od nagrzewnicy lub odkręcić 3 śrubki i wyjąć cały mechanizm z cięgnami (ja wybrałem tę 2 opcje). nagrzewnica powinna już wyjść lecz może mały opór stawiać deska rozdzielcza, ja postanowiłem trochę czasu poświęcić i odkręcić te 4 śrubki mocujące deskę rozdzielczą żeby deską można było by zrobić ruch w górę w celu łatwiejszego wyjęcia nagrzewnicy. w tym momencie cały ten tunel z nagrzewnicą powinien wyjść już bez problemu. po wymianie nagrzewnicy trzeba wszystko zrobić w odwrotnej kolejności. mi wymiana wraz z małą pomocą kolegi zajęła ok 2,5 godz. jeżeli by ktoś miał jakieś pytania bardziej szczegółowe to proszę pisać.

pozdrawiam i mam nadzieje że to umożliwi Wam możliwość szybszej wymiany nagrzewnicy :)

dzidek-85

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”