Siemka ja miałem podobny problem tylko ze mi cewka poszła sie je...... Moze sprawdz czy to nie cewka. Mam identyczny silnik jak Ty . Ja własnie miałem problem z cewka ale kupiłem nowa i mam spokoj :D Teraz od czasu do czasu jak go odpalam to lubi zgasnac ale wiem czego to wina musze wymienic filtr paliwa :D . Pozdrooow76marko pisze:Witam po świętach.No coż , pojawił się kolejny problem z moim golfem 1.6 benz ABU.Rano zapalił normalnie, chodził na wolnych obrotach bez problemu.Gdy włączyłem pierwszy bieg zaczął szarpać i palił jakby na 2-3 garach.Po 300-400 metrach jakby zaskoczył i niby było wszystko ok.Dojechałem do krzyżówek czekając na zielone światło - chodził ... włączyłem jedynkę i ..... padł.Próbowałem go zapalić i nie chciał, po chwili zapalił ale był całkowicie bez mocy.Zepchnąłem go na pobocze i odczekałem z 10 min.Odpalił i chodził normalnie.Przejechałem ok.3km i poczułem że traci moc ..... co może być z nim nie tak ?
cały zapłon mam nowy (kopułka , palec , świece i przewody) filtr powietrza również .... paliwo dobre ...
a-ha , zauważyłem ,że ostatnio jakby więcej palił ... help me !!
ps. czy to może być filtr paliwa ??
[mk3] gaśnie i nie chce palić
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: [mk3] gaśnie i nie chce palić
Jak pomoglismy z kolegą H2o to prosimy o punkcikh2o pisze:Popieram.
Sprawdź cewkę. Ja miałem cos podobnego i to w tym samym silniku. Tez wymieniłem przewody, świece i kopułkę z palcem i nic nie pomogło. Okazało się, że cewka miała przebicie i jak było wilgotno albo mróz to występowały takie objawy jak opisujesz.
pozdrawiam
...i cos tam jeszcze. Myślałem tez, że to może kończy się pompa paliwa.h2o pisze:Tez wymieniłem przewody, świece i kopułkę z palcem i nic nie pomogło.
oby stary oby!Mabu pisze:Tez moze byc ale mało prawdopodobne
P.s. Rzeczywiscie jak jest zimno koło 0 st. C lub jak pada to gasnie.
Odpala po 10-30min.
Jesli zrobi sie przygazówkę podczas gasnięcia ( na 1,4 ABD w okolo 4000-4800 obrotów) to jakos nie gasł...
Pozdrowionka
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Wiesz bez kompa tego zapłonu dokładnie nie sprawdzisz. Może hall się konczy. Jeśli tak to wtedy będziesz miał błąd na kompie. Odepnij sobie jeszcze kopułke i sprawdź czy jakimś cudem nie jest za mocno wypalona (szczególnie EPS robi kiepskie kopułki. Potrafią szybko się nadpalić lub utlenić) A czujnik temperatury cieczy sprawdzałeś?
Sprawdziłes przewody? Jakiej firmy masz? Ja jak wymieniłem cewkę to tez tak miałem i nie wiedziałem dlaczego. Okazało sie, że facet w sklepie wcisnął mi jakieś kaszaniaste przewody - niby dobre bo silikonowe - kagera. To była jednak wielka pomyłka. Po zmianie przewodów na BERU - problem zniknął. Sprawdx jeszcze czy masz dobrze dociśnięte fajki przewodów na świecach.
Jesli to nie pomoże to tak jak koledzy piszą - trzeba pod kompa podpiąc. Ja stawiam jednak na przewody - sprawdź tez czy nie ma na nich przebicia i dociśnij do świec.
Oczywiście po wymianie kopułki przewody podpiąłeś we właściwej kolejności...?
Jesli to nie pomoże to tak jak koledzy piszą - trzeba pod kompa podpiąc. Ja stawiam jednak na przewody - sprawdź tez czy nie ma na nich przebicia i dociśnij do świec.
Oczywiście po wymianie kopułki przewody podpiąłeś we właściwej kolejności...?