No właśnie. Czy ESP lepiej naprawiać w ASO VW czy równie dobrze naprawi mi to jakiś mniejszy zakład samochodowy (który oczywiście zna się na tym). Pytam bo nie wiem na ile skomplikowany jest to układ. Może zna ktoś dobry serwis w okolicach Szczecina, Gorzowa Wlkp.
Gdzie poza ASO można kupić czujniki do ESP (czujnik kąta skretu kół - nr części: 1J0-959-654-AG oraz czujnik przyspieszenia poprzecznego - nr części: 6Q0-909-606-001). W ASO wołają za nie odpowiednio 1228 zł oraz 480zł :/ Przeglądając niemieckie fora wyczytałem, że u nich takie czujniki można nabyć za 200 EUR oraz 80 EUR (ceny sporo niższe a Niemcy i tak narzekają że są drogie).
I jeszcze jedno pytanie. Czy w systemie ESP znajdują się po jedny6m z tych czujników, czy może występuje ich wiecej (np. do każdgo koła po jednym).
Dzięki za info.
Gdzie naprawiać ESP?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Tylko oby te z Allegro działały, jeśli chcesz już na Allegro kupić, to niech sprzedający da "gwarancje rozruchową". A kto powiedział że akurat te czujniki są uszkodzone? Jeśli prywatny warsztat, czy kolega z VAG, to OKI. Jeśli tak powiedzieli w ASO, to zważając na cenę tych czujników i Twoją (ewentualną) niewiedzą na temat ich położenia w samochodzie, mogli je celowo odłączyć i pokazać rzut z ekranu... Ja tam dziadom z ASO nie ufam. tego typu czujniki nie są awaryjne przecież. Pojechałbym do inteligentnego człowieka z branży i niech on coś poradzi i je sprawdzi.
Co do ceny tych czujników powiem jedno:
Doposażenie samochodu w układ ESP kosztuje producenta poniej 100 (stu) euro Owszem, napisanie odpowiedniego programu i bada kosztują, ale nie 1000 euro (koszt opcji) X liczba sprzedanych aut...
Jeśli jednak sam układ kosztuje mniej niż 100 euto, do do K***Y nędzy dlaczego za dwa czujniki złodzieje chcą 1600 zł!!!??? No komment

Co do ceny tych czujników powiem jedno:
Doposażenie samochodu w układ ESP kosztuje producenta poniej 100 (stu) euro Owszem, napisanie odpowiedniego programu i bada kosztują, ale nie 1000 euro (koszt opcji) X liczba sprzedanych aut...
Jeśli jednak sam układ kosztuje mniej niż 100 euto, do do K***Y nędzy dlaczego za dwa czujniki złodzieje chcą 1600 zł!!!??? No komment