korektor hamowania i trzeszczenie zawieszenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pasio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

korektor hamowania i trzeszczenie zawieszenia

Post autor: pasio » ndz gru 24, 2006 15:13

Mam taki problem przy odpuszczaniu hamulca szczególnie przed ostrym zakrętem lub na dziurach coś mi trzeszczy w zawieszeniu. Tuleje są ok, miesiąc temu wymieniłem tarcze i klocki z przodu i komplet amortyzatorów. Znajomy mechanik powiedział mi że może być to wina korektora hamowania który się zapiekł lub zardzewiał i trzeba go przeczyścić. Trochę poczytałem forum wywnioskowałem że ten korektor znajduje się przy tulei tylnej belki, wczoraj wjechałem na kanał niestety układ hamulcowy z lewej i prawej strony wygląda identycznie czy jest taka możliwość że w moim aucie po prostu nie ma tego korektora a jeżeli tak to jaka może być przyczyna tego trzeszczenia? Jeżeli jednak musi być korektor to gdzie dokładnie go znajdę i co z nim zrobić (czy przesmarowanie wd40 wystarczy)? Przed sylwestrem będę miał trochę wolnego czasu i chciałbym to zrobić samemu jeżeli macie jakieś fotki ilustrujące ten korektor oraz jego umiejscowienie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » ndz gru 24, 2006 15:28

według mnie to tuleje metalowo - gumowe trzeszczą polużnij śruby belki i psiknij wd na łączeniach powinno to pomóc.

Awatar użytkownika
pasio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pasio » śr gru 27, 2006 19:32

To chyba raczej nie tuleje bo jak już pisałem tuleje mi sprawdzali (nawet w dwóch warsztatach) jutro jadę na kanał zrobię jak napisałeś jeżeli nie pomoże to trudno napewno nie zaszkodzi. Zauważyłem jeszcze jeden objaw jak wjeżdżam przednim kołem na krawężnik to już w tym momencie pojawia się ten dziwny odgłos. Wyczytałem jeszcze że jednak nie mam korektora hamowania bo jego rolę przejęło oprogramowanie a może temu znajomemu chodziło o stabilizator przy tylnej belce (już nie pamiętam co dokładnie mówił) jest to możliwe?

valerio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: valerio » czw gru 28, 2006 16:01

Psiknij wd-40 w te tuleje, a potem jak nie pomoze to kombinuj. Tuleje są chyba zgrozą we wszystkich VW

valerio

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”