Problem z przelanczaniem na gaz passat 1,8 92 rok!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z przelanczaniem na gaz passat 1,8 92 rok!
Witam mam problem a konkretnie nie ja tylko mój szwagier. Kupil paska 1,8 benzyna gaz no i koleś mu wkręcil ze jest zepsuty przekaznik który wylancza pompę. Problem jest następujacy jak się odpali go na benzynie to po dodaniu gazu przy pewnych obrotach przelancza się na gaz, ale pompa dalej pracuje bo jej nic nie rozlaczy. Koles wkladal papierek miedzy styki. Ja mu przerobilem na wylacznik. Jak się pytal u mechanika to mu powiedzial zeby pojechal tam gdzie montowali gaz, ale tego nie wie. Wydaje mi się ze jakiś czujnik przy wtrysku nie rozlancza pompy albo żle zalozona instalacja od poczatku. Proszę o porady!!
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no nie wszystkim sie gazownikom chce odlaczac pompe paliwa,moze jechac do inneg gazowni i poprosic o zalozenie takeigo przekaznika. w wielu autkach pompa nadal pracuje jak jest na na gazie, nic sie jej nie stanie jak jest paliwo to sie nie zatrze, chyba ze jest taki przypadek ze jednoczesnie podaje teraz paliwo i gaz ( cos jak NOS
) to trzeba sprawdzic elektrozawor ktory odcina benzyne
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

- Paweł Marek
- V.I.P.

To raczej należy stwiedzić że odcięcie pompy gazownicy bardzo zakładają. Zwykle na życzenie, albo sobie mozna samemu dorobić
macias28 jak sami się czujecie na siłach to zwykły przekaźnik samochodowy, musi mieć koniecznie styk zwarty bez zasilania 87a, ale to każdy typowy ma. Pod cewke przekaźnika (styki 85 i 86) podłącza się kable od elektrozaworu gazu. Pod styki 30 i 87a wpina sie przecięty kabel zasilający pompę (żółto czerwony koło progu kierowcy). I gotowe.
Niektórzy takie rozwiązanie uważają za niebezpieczne, że przy nagłej potrzebie przełączenia na benzynę (np wyprzedzanie i koniec gazu) spowoduje to opóźnienie w zadziałaniu wtrysku benzyny. Ja mam, nic takiego się nie dzieje.
to nie tak , no norma że nie odłączamacias28 pisze:Wydaje mi się ze jakiś czujnik przy wtrysku nie rozlancza pompy albo żle zalozona instalacja od poczatku
mowa o drugiej generacji, nie ma jako takiego zaworu odcinającego benzynę, tylko instalacja gazowa jak działa to odcina wtryski.guti pisze:to trzeba sprawdzic elektrozawor ktory odcina benzyne
macias28 jak sami się czujecie na siłach to zwykły przekaźnik samochodowy, musi mieć koniecznie styk zwarty bez zasilania 87a, ale to każdy typowy ma. Pod cewke przekaźnika (styki 85 i 86) podłącza się kable od elektrozaworu gazu. Pod styki 30 i 87a wpina sie przecięty kabel zasilający pompę (żółto czerwony koło progu kierowcy). I gotowe.
Niektórzy takie rozwiązanie uważają za niebezpieczne, że przy nagłej potrzebie przełączenia na benzynę (np wyprzedzanie i koniec gazu) spowoduje to opóźnienie w zadziałaniu wtrysku benzyny. Ja mam, nic takiego się nie dzieje.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja zbyt się nie zaglebialem bo nie mialem czasu. Jak zobaczylem troszkę poplątanych kabelków to zrezygnowalem. Problem jest taki ze on chodzi wtedy na benzynie i gazie jednoczesnie. Zobaczę jak bede mnial czas to sprubuje zalozyc przekaznik. To jest dobry pomysl a jak dziala przkakaznik to wiem bo juz kiedys zakladalem!
Najlepiej to pojechac do gazowników powiedizec w czym problem. A tak na marginesie to pompa nie powinna sie sama wyłaczyć jesli cisnienie w ukłądzie paliwa uzyska odpowiedni poziom. NP. jak si auto zapala. Przekrecic kluczyk pompa wytworzy cisinenie i koniec ......hymmm
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]