nagrzany przerywa sonda wymieniona
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nagrzany przerywa sonda wymieniona
panowie dzis po wymianie sondy mam takie objawy jak silnik nagrzeje mi sie do 90 st np jadac w korku to okropnie przerywa w zakresie 1000-2000 ale kiedy sich schlodzi do 70 przy szybszej jezdzie wszytsko wraca do normy, sonde wymienilem wczoraj bo prawdopodobnie to to ale jadnak nie co to moze byc?? pozdro
Re: nagrzany przerywa sonda wymieniona
A jak ma te 90 st to trzyma wolne obroty ?? Jeśli sonda jest ok (oprócz samej sondy sprawdziłbym kable do niej) to przyjrzałbym się czujnikowi temperatury.grybam pisze:panowie dzis po wymianie sondy mam takie objawy jak silnik nagrzeje mi sie do 90 st np jadac w korku to okropnie przerywa w zakresie 1000-2000 ale kiedy sich schlodzi do 70 przy szybszej jezdzie wszytsko wraca do normy, sonde wymienilem wczoraj bo prawdopodobnie to to ale jadnak nie co to moze byc?? pozdro
TDPower
- Paweł Marek
- V.I.P.

grybam mam ten silnik co Ty. Zaręczam ci że sonda nie da takich objawów w tym silniku. Zrobiłem w tym roku 1500 km wracając z urlopu z urwanym kablem od sondy, połowa na gazie a połowa na benie i zorientowałem sie dopiero w domu, bo mam na komputerku gazowym migajace diody udające trochę tester sondy, czy też pokazujące działanie silniczka krokowego zależnego od niej. Nie było żadnych kłpotów z wolnymi, może trochę gorsze "przejście" przy przyśpieszaniu ale ledwo na benie wyczuwalne, a na gazie wcale.
Jeśli chcesz sam dochodzić do tego co jest grane to po pierwsze sprawdź szczelność wszystkich przewodów w dolocie, w tym serwa, podstawy wtrysku. Potem miernikiem mierz przepływkę, oba czujniki temperatury i potencjometr przepustnicy. Jak nic nie znajdziesz to najlepiej umówić się z kimś czy na szrocie podmieniać na próbę cewkę, czujnik Halla. Kable WN, kopułka palec to na początek do sprawdzenia. Może też pompa nie dawać ciśnienia z powodu uszkodzenia lub zatkanego filtr paliwa.
Jeśli chcesz sam dochodzić do tego co jest grane to po pierwsze sprawdź szczelność wszystkich przewodów w dolocie, w tym serwa, podstawy wtrysku. Potem miernikiem mierz przepływkę, oba czujniki temperatury i potencjometr przepustnicy. Jak nic nie znajdziesz to najlepiej umówić się z kimś czy na szrocie podmieniać na próbę cewkę, czujnik Halla. Kable WN, kopułka palec to na początek do sprawdzenia. Może też pompa nie dawać ciśnienia z powodu uszkodzenia lub zatkanego filtr paliwa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no tak paweł dobrze mowisz i chyba trzeba bedzie pokolei eliminowac ale jezdzilem kilka dni bez sondy i wszytsko bylo ok obroty nie wariowaly nie przerywal zbieral sie jak trzeba przedwczoraj zalozylem sonde kumpla u niego dziala dobrze u mnie swirowala dzis zalozylem nowa i wszytsko jak narazie ok zobaczymy! tylko wyskoczylo cos takiego kiedy odkrece korek wlewu oleju przy rozgrzanym silniku to po chwili zgasnie mozliwe to jest??
[ Dodano: Czw Gru 14, 2006 11:37 ]
przed chwila bylem sie przejechac i normalnie dzieje sie to samo na nowej sondzie ! kuzde niemam sily pozyczam VAGa i trzeba wkoncu sprawdzic co jest nie tak
[ Dodano: Czw Gru 14, 2006 11:37 ]
przed chwila bylem sie przejechac i normalnie dzieje sie to samo na nowej sondzie ! kuzde niemam sily pozyczam VAGa i trzeba wkoncu sprawdzic co jest nie tak
- Paweł Marek
- V.I.P.

w tym silniku normalne.grybam pisze:tylko wyskoczylo cos takiego kiedy odkrece korek wlewu oleju przy rozgrzanym silniku to po chwili zgasnie mozliwe to jest??
Daj znać co z tym Vagiem. Nie zdziw się jak nic nie wykaże, ale jeśli nie wykaże to jest to sugestia że problem dotyczy wysokiego napięcia, ew. pompy paliwa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.