Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » wt gru 12, 2006 23:08
Witam mam taki silnik

silnik prosto z samochodu mam do niego wszsytko i chce go odpalic zeby sprawdzic kompresje, co do tego potzrebuje i czy silnik moze byc podwieszony na BKS'ie, czy zacznie wariowac?? Pewnie bede musial podlaczyc filtr powiterza z rozdzielaczem, cewke i co jeszcze? I jak wyglada sprawa podprowadzenia paliwa?. Z gory dziekuje za odpowiedzi
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
-
eidos
- Gadatliwa bestia

a jak sie mierzy kompresje odpalonego silnika, nie slyszalem o takiej mozliwosci?
-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » wt gru 12, 2006 23:26
eidos, mierzysz na zgaszonym tylko krecisz rozrusznikiem, ale trzeba go zagrzac chyba:> powinno sie mierzyc na zimnym a potem na *#cenzura#* jak mi wiadomo:>
-
Paweł Marek
- V.I.P.

autor: Paweł Marek » wt gru 12, 2006 23:28
A na dnie pojazdu do którego w chwili obecnej jest zamontowany to jest olej z tego silniczka

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » wt gru 12, 2006 23:32
Paweł Marek, w 140 konnej taczce na dnie jest plyn chlodniczy:P Oleju ani grama nie kapie

-
eidos
- Gadatliwa bestia

wojtek_sari pisze:eidos, mierzysz na zgaszonym tylko krecisz rozrusznikiem, ale trzeba go zagrzac chyba:> powinno sie mierzyc na zimnym a potem na hyhy jak mi wiadomo:>
a no tak nie pomyslalem o zagrzaniu silnika, ja bym tylko na zimnym pomierzyl, bo zeby go zagrzac to chlodzenie trzeba by podlanczac i wogole za duzo kabinownia
-
Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

autor: Grzesiekk1982 » wt gru 12, 2006 23:43
wojtek_sari pisze:w 140 konnej taczce na dnie jest plyn chlodniczy:P Oleju ani grama nie kapie

A 140 konne taczki nei są chłodzone powietrzem przypadkiem

Pozdrawiam.
-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » wt gru 12, 2006 23:55
eidos, a czy mozna zaufac mierzeniu na zimnym?? Bardzo sie moze roznic pomiar na zimnym i cieplym? I przy jakiej wartosci nalezy sobie dac spokoj z remontem? Wg ksiazki wartosc powinna byc 10 barow jak dobrze pamietam
-
eidos
- Gadatliwa bestia

kiedys mialem mierzone cisnienie na zimnym silniku, a pol roku pozniej na cieplym i roznicy w pomiarach nie mialem zadnej. Pomiary oczywiscie przy wcisnieciu gazu do konca. Co do remontu to ponizej 8barow robilbym remont. Z ksiazkowym cisnieniem masz racje:

-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » śr gru 13, 2006 15:27
eidos pisze:Co do remontu to ponizej 8barow robilbym remont
no tak ale ja sie pytalem przy jakim najnizszym cisnieniu remont sie jeszcze oplaca? bo wiadomo jak jest 5 barow to juz raczej lipka bo koszt napewno duuuzo przekroczy kosz silnika w dobrym stanie:(
-
Przybek
- Gadatliwa bestia

-
Kontakt:
niekoniecznie mozesz miec 2 bary a to wcale nie oznacza ze silnik padniety powodem tego moze byc wypalony zawor lub jego nieszczelnosc , a nawet nieszczelna uszczelka pod glowica
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
posiadam VAG jak cos sloze pomoca
-
wojtek_sari
- Forum Master

-
Kontakt:
autor: wojtek_sari » śr gru 13, 2006 20:18
Przybek, no to jak sprawdzic czy nie sa tuleje i tloki wytarte? tylko suwmiarka zostaje?
-
evolution
- Mistrz KieroVWnicy

-
Kontakt:
do sprawdzenia kompresji nie musisz odpalac silnika, wystarczy rozrusznik podpiety do aku...czyli zestaw skrzynia silnik rozrusznik aku, plus dwoch trzech kolegow ty trzymasz probnik cisnienia i otwarta przepustnice koledzy silnik plus jeden musi zrobic "IGNITION" czyli podac plus na starter i jazda
-
Przybek
- Gadatliwa bestia

-
Kontakt:
wojtek_sari mierzysz normalnie cisnienie potem jeszcze raz z tym ze do kazdego cylindra przed mierzeniem wlewasz 20 gram oleju (tak zwana proba olejowa)
po probie olejowej cisnienie powinno byc wieksze od pomiaru na sucho ,ale jesli bedzie niskie na sucho i po oleju to znaczy ze zaworki sa do d..y
Pozdrawiam
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
posiadam VAG jak cos sloze pomoca