[MK2] Problem w deszczowe dni :(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[MK2] Problem w deszczowe dni :(

Post autor: MrUkAs » ndz gru 10, 2006 16:57

Rok temu (od podobnej porze) walczylem z gasnacym autem w deszczowe, wilgotne dni. Powymienialem kable WN, kopulke + paluch, swiece, regulowany mialem gaznik i nic nie pomagalo. Dopiero po wymianie cewki problem zniknal. Zniknal, ale szybko wrocil :( Teraz zas mam problemy z gasnacym autem w deszczowe dni. A problem jest taki, ze gdy jest wilgotno, deszczowo to auto po odpaleniu chodzi ladnie, po przejechaniu okolo km przy zmianie biegow zapala mi sie kontrolka ladowania, gdy wjade w wieksza kaluze to tez sie pali przez chwile. Kiedy mocniej pada, albo jest dosc duya mgla, w ogole wilgotno jest to auto kompletnie traci moc. Wciskam pedal gazu a on nic, po chwili gasnie. Musze odczekac chwile, zapale go od nowa (troche dluzej pali) i moge jechac. Przejade (w deszczu) jakies 20km i od nowa. Musze zgasic, zapalic od nowa i wtedy moge jechac juz, a jechac.

Na w/w podzespolach, tj. kablach, swiecach, kopulce + paluchu, cewce zrobilem jakies 8-9 tys. km. Czy to duzo, malo? Czy cos trzeba wymieniac z tych rzeczy? Jak rozwiazac ten problem? Mial ktos cos takiego, ma ktos pomysly?

Z gory dziekuje za kazda pomoc.
Ostatnio zmieniony wt gru 12, 2006 17:25 przez MrUkAs, łącznie zmieniany 2 razy.

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz gru 10, 2006 17:29

MrUkAs, ja walczyłem z moim golfem od stycznia, i tez w wwilgotne dni przerywal do momentu kiedy sie nagrzal, i u mnie tez wszystko bulo ok, a problem lezal w sparcialym kabelku podcisnienia, wychadzacym od tej zielonej banieczki pod szyba, naprawilem go i chodzi w najwieksza wilgoc :)

sprawdz, kazda rurke podcisnienia. a kontrolka ladowania moze ci sie zapala od niespawnego regulatora napiecia?

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz gru 10, 2006 17:36

mniszek pisze:MrUkAs, ja walczyłem z moim golfem od stycznia, i tez w wwilgotne dni przerywal do momentu kiedy sie nagrzal, i u mnie tez wszystko bulo ok, a problem lezal w sparcialym kabelku podcisnienia, wychadzacym od tej zielonej banieczki pod szyba, naprawilem go i chodzi w najwieksza wilgoc :)

sprawdz, kazda rurke podcisnienia. a kontrolka ladowania moze ci sie zapala od niespawnego regulatora napiecia?
Nie wiem, nie sprawdzalem regulatora. Moze to byc od tego, ze woda mi zalewa alternator? Jest dosc nisko.

Jesli chodzi o podcisnienie to czy u mnie (w gaznikowcu) podcisnienie jest? Ja zadnej zielonej banieczki pod szyba nie widze u siebie:(

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz gru 10, 2006 20:33

MrUkAs pisze:Nie wiem, nie sprawdzalem regulatora. Moze to byc od tego, ze woda mi zalewa alternator? Jest dosc nisko.
sprawdz to, sprawa prosta,
MrUkAs pisze:Jesli chodzi o podcisnienie to czy u mnie (w gaznikowcu) podcisnienie jest? Ja zadnej zielonej banieczki pod szyba nie widze u siebie:(
pierburgi sa sterowane min. podcisnieniowo, wiec musisz miec wokol gaznika takie rurki plastikowe i gumowe, w srodku puste, to wlasnie jest fragment ukladu podcisnienia, wiem, ze niektorzy demontuja te zbiorniki podcisnienia, na spodniej stronie maski powinienes miec naklejony schemat podcisnienia.

sciagnij sobie jeszcze ksiazke serwisowa ze strony http://www.vwgolf.pl/index.php?id=download na samym dole i tam jest opisany ten gaznik,

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz gru 10, 2006 21:12

Jak sprawdzic regulator napiecia?

Sam jestem laikiem w tych kwestiach mechanicznych, ale podpowiem mechaniorowi o tym podcisnieniu, bo teraz jak mu mowie co sie dzieje to rozklada rece.

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz gru 10, 2006 21:25

MrUkAs pisze:Jak sprawdzic regulator napiecia?
regulatro napiecia przykrecony jest do alternatora dwiema srubkami, poznasz to od razu, niewielkie, podluzne z tyly alternatora. Wykrecasz te dwie srubki i go wyjmujesz, on ma takie dwie szczotki ktore sie poprostu zuzyawaja, ale rowniez sam regular napoiecia moze skorodowac. Sprawdz go a tak wyglada http://www.allegro.pl/item146256108_reg ... bosch.html
MrUkAs pisze:ale podpowiem mechaniorowi o tym podcisnieniu, bo teraz jak mu mowie co sie dzieje to rozklada rece.
zanim mu cos powiesz, sprawdz sam, wymacaj te rurki gumowe, przeciez nic sie nie stanie, w moim przypadku diagnoza byla juz jedna - gaznik na smietnik, jednak udalo mi sie wymacac sparciala rurke a moja naprawa ograniczyla sie do uciecia uszkodzonej rurki nozyczkami :)

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » pn gru 11, 2006 11:24

mniszek pisze: zanim mu cos powiesz, sprawdz sam, wymacaj te rurki gumowe, przeciez nic sie nie stanie, w moim przypadku diagnoza byla juz jedna - gaznik na smietnik, jednak udalo mi sie wymacac sparciala rurke a moja naprawa ograniczyla sie do uciecia uszkodzonej rurki nozyczkami :)
Czyli pogrzebac w gazniku, ktory jest pod oslona filtra powietrza? Jak poznac, ze rurka jest sparciala?

[ Dodano: Pon Gru 11, 2006 14:01 ]
Zdajelm pokrywe, wyjalem filtr powietrza. No i w gazniku nie mam zadnych rurek. Sa same elementy blaszane i dookola czarna, plastikowa pokrywa. Gdzie szukac rurek? :/

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » pn gru 11, 2006 17:22

MrUkAs, napisze Ci na pw podaj mi maila jeszcze :)

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » wt gru 12, 2006 17:26

Ma ktos jeszcze jakies pomysly, podpowiedzi? Teraz widze ze ciagle bedzie wilgotno, deszczowo wiec autem nie bedzie sie dalo jezdzic. :/

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr gru 13, 2006 02:17

MrUkAs pisze:problem jest taki, ze gdy jest wilgotno, deszczowo to auto po odpaleniu chodzi ladnie, po przejechaniu okolo km przy zmianie biegow zapala mi sie kontrolka ladowania, gdy wjade w wieksza kaluze to tez sie pali przez chwile.
woda chlapie Ci na pasek od alternatora i i sie pasek na nim slizga, naciagnij mocniej pasek , a tak na przyszłosc rozejrzyj sie za osłona silnika od dołu, kostuje ok 80 zl ale pod maska masz sucho i nie chlapie na paski , kola pasowe, kopulke itd :) ja zalozylem niedawno i jestem zachwycony :D nawet wspomaganie mi nie piszczy po przejechaniu przez kaluze :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » śr gru 13, 2006 11:30

guti pisze:
MrUkAs pisze:problem jest taki, ze gdy jest wilgotno, deszczowo to auto po odpaleniu chodzi ladnie, po przejechaniu okolo km przy zmianie biegow zapala mi sie kontrolka ladowania, gdy wjade w wieksza kaluze to tez sie pali przez chwile.
woda chlapie Ci na pasek od alternatora i i sie pasek na nim slizga, naciagnij mocniej pasek , a tak na przyszłosc rozejrzyj sie za osłona silnika od dołu, kostuje ok 80 zl ale pod maska masz sucho i nie chlapie na paski , kola pasowe, kopulke itd :) ja zalozylem niedawno i jestem zachwycony :D nawet wspomaganie mi nie piszczy po przejechaniu przez kaluze :)
Myslalem o tym, ale jak zapytalem mechaniora czy warto to powiedzial, ze nie i ze on swoja ma jeszcze nie zalozona...

Ale to akurat mniejszy problem, dla mnie wiekszym problemem jest to, ze autem w deszczu sie za bardzo jezdzic nie da. :/

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr gru 13, 2006 11:57

nie słuchaj mechaniora jak chcesz miec czysto pod maska, na pewno nie zaszkodzi :) mniej piachu , blota , wody na paski bedzie lecialo wiec dłuzej pociagna

Obrazek

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » śr gru 13, 2006 13:04

guti pisze:nie słuchaj mechaniora jak chcesz miec czysto pod maska, na pewno nie zaszkodzi :) mniej piachu , blota , wody na paski bedzie lecialo wiec dłuzej pociagna
Latwy montaz tego, czy cos skomplikowanego? W jaki sposob to sie w ogole montuje?

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr gru 13, 2006 13:17

bardzo latwy , mnei zajak jakies 20 min, mocuje sie do sanek ( dziurki juz masz zarowno w oslonie jak i w sankach ) i do przedniej belki ( dziurki tez masz) a boki mocujesz do podłuznic, ( tez masz dziurki ), najlepeij jakbys mial kanal to byłoby najwygodniej

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”