Jest taki problem że skądś mi ucieka płyn chłodniczy. Problem jest na tyle dziwny że jak się samochodem jeździ na benzynie to płyn nie ucieka, jak na LPG to rano widać plamę pod samochodem. Ale pod maską nie widać gdzie ścieka.
Wygląda jakby przy trójnikach gdzie jest wpięty obieg wody do parownika. Ale przecież czy na benzynie czy na gazie chyba w parowniku jest przepływ wody.
Szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego tak się dzieje.
[MK2] Problem z wyciekaniem płynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- hanti
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
TheGwiazdor, musi być przepływ wody. gaz rozprężając sie osiąga temperaturę około -40 *C ( a skrapla się przy ponad -42*C) parownik jest podpięty pod układ chłodzenia po to aby był podgrzewany gaz (obieg non stop)TheGwiazdor pisze:na gazie chyba w parowniku jest przepływ wody.
może pod wpływem zmian temperatury dochodzi di rozszczelnień przy parownikuTheGwiazdor pisze:Problem jest na tyle dziwny że jak się samochodem jeździ na benzynie to płyn nie ucieka, jak na LPG to rano widać plamę pod samochodem. Ale pod maską nie widać gdzie ścieka.
napisz jak duże są to ilości płynu, co ile dolewasz płyn (od momentu zapalenia sie kontroli )
ja bym stawial na parownik...
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

To to ja wiem że zawsze jest przepływ. Tylko jak jest non stop to najwidoczniej gaz powoduje w parowniku rozprężenia i się rozszczelnia ale muszę dokładnie sprawdzić skąd dokładnie wycieka ale cieżko to dojrzeć.hanti pisze:TheGwiazdor napisał/a:
na gazie chyba w parowniku jest przepływ wody.
TheGwiazdor, musi być przepływ wody. gaz rozprężając sie osiąga temperaturę około -40 *C ( a skrapla się przy ponad -42*C) parownik jest podpięty pod układ chłodzenia po to aby był podgrzewany gaz (obieg non stop)
Chyba trzeba zrobić remont parownika.
Tzn płyn zawsze ucieka i w zbiorniczku pokazuje zero...ale samochód się nie przegrzewa...trzyma 90stopni. Jeszcze muszę obejrzeć dokładnie zbiorniczek płynu.
Nagrzewnica nie przecieka, w środku sucho.
[ Dodano: Czw Gru 07, 2006 08:12 ]
Problem rozwiązany.
Zbiorniczek rozszczelnił się ponieważ siadł odpowietrzacz w korku i w ogóle nie było odpowietrzania układu ze zbiorniczka wyrównawczego. Ale nadal nie rozumiem dlaczego na benzynie się nie lało a na gazie tak.