[MK3] Układ kierowniczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

vrn_87
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3] Układ kierowniczy

Post autor: vrn_87 » ndz lis 26, 2006 03:40

Witam!. dzisiaj mialem przykre zdarzenie, mianowicie przyfasolilem podczas skrętu w prawo w krawężnik prawym przednim kołem. Opona pękła tak ze mozna 2 palce wsadzic spokojnie i alus wygiety troche (ale mniejsza z tym :) chodzi mi o to ze lewe kolo jest na wprost a prawe skrecone w prawo przy rownym ustawieniu kierownicy tak jakbym chcial jechac normalnie prosto. Co to za czesc odpowiada za wygiecie tego kola ? zauwazylem ze wygieta jest taka dosyc cienka rurka ktora dochodzi do tego koła ... co to jest takiego ?
Ostatnio zmieniony ndz lis 26, 2006 15:05 przez vrn_87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » ndz lis 26, 2006 06:49

Drążek kierowniczy. :bajer:

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » ndz lis 26, 2006 13:24

Można go spokojnie naprostować młotkiem i założyć z powrotem. Ale i tak po tym prostowaniu należy ustawić zbieżność i poprawić ustawienie kąta pochylenia koła.

greg

Post autor: greg » ndz lis 26, 2006 13:36

TAZ pisze:ożna go spokojnie naprostować młotkiem i założyć z powrotem
tylko musisz pamiętać ze rzecz prostowana jest podatna na ponowne zgięcie w tym miejscu (np. jak wpadniesz w jakis dołek tym kołem) a wiec pozostaje ryzyko że kiedys może sie łątwo skrzywić - mały problem jak przy jeździe 10km/h duży jak przy 70km/h

vrn_87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vrn_87 » ndz lis 26, 2006 14:00

he.. ja wole nie ryzykowac z tym prostowaniem . Kupie sobie nowy drążek :]. Ciekawe czy bedzie trudna wymiana bo samochod stoi pod blokiem i nie jest na "chodzie" a do mechanika sporo mam , a nie chce mi sie lawety brac .. :/

greg

Post autor: greg » ndz lis 26, 2006 14:20

vrn_87 pisze:Ciekawe czy bedzie trudna wymiana bo samochod stoi pod blokiem
da rae jak podniesiesz troszkę tą stronę co wymieniasz + ściągacz (do końcówki)lub młotek i inwencja twórcza. Aha - byłbym zapomnial - zabezpiecz auto przed upadkiem - bo u nas jednego przygniotło i zasilił grupę mechaników w niebiosach

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”