[mk2] czy to może być termostat?? - grzeje sie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[mk2] czy to może być termostat?? - grzeje sie

Post autor: KUSTO » sob lis 25, 2006 20:18

musze otworzyć nowy wątek bo w http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=70514 juz nikt mi nie odpowiedział tak ze

wymieniałem termostat, czujnik temp. ten co idzie na wskazówkę licznika i ciągle to samo

a wiec mi sie wydaje że mimo iż wsadziłem nowy termostat to może jest on jakiś zacięty czy coś bo jest tak ze jak mi wskazówka jest w pozycji pionowej i wychyla sie kawałek w prawo powinien moim zdaniem puścić termostat a ja sprawdzam dolny wąż a on zimny dopiero jak juz temp jest jak na zdjęciu we wczesniejszym temacie wąż robi sie gorący i załącza sie chwile potem wentylek

nie wiem co mam o tym myslec :grrr:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » sob lis 25, 2006 20:21

mi tez w tym miejscu wlancza sie went.a uklad mam sprawny w 100%.wez najwyzej przeplucz chlodnice moze masz zasyfiona.

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » sob lis 25, 2006 20:30

Ja też tak mam,a niedawno robiłem porządek z układem,czyli chyba tak ma być.
Pozdro.

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » ndz lis 26, 2006 01:14

dokładnie bo mnie ździwiło że wskazówka aż tak sie wychyla no ale w sumie mi kumpel powiedział że może tak musi być bo żem sie najeździł autami ze wskazówką lekko wychylajaca sie no ale skoro nie tylko ja tak mam to chyba dobrze :pub:
bo nie powiem zeby mi to przeszkadzało ale zawsze lepiej sie upewnić juz miałem kupować kolejny termostat :helm:

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz lis 26, 2006 10:24

KUSTO, a jakiej firmy kupiłeś czujnik?

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » ndz lis 26, 2006 10:33

w sumie to kupiłem dwa jeden jakis noname kosztował 10 zł ale był zupełnie do iczego wiec kipiłem inny HP czy cos tak jakos bym musiał zobaczyc opakowanie które wyladowało juz w koszu kosztował ok 23 zł dokładnie nie wiem bo kupowałem z innymi czesciami :choinke:

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz lis 26, 2006 10:35

KUSTO, też kupiłem HP, i wslazanie mam bardzo podobne do Twojego - Hp to nie jest dobra firma, no chyba , że trafisz na 1 z 1000 dobrych egzemplarzy

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » ndz lis 26, 2006 10:40

u mnie w sumie nic sie nie zmieniło jak wymieniłem i dlatego stwierdziłem ze moze termostst mi za późno sie otwierać czytałem juz na forum rózne przyczyny i niektórzy po 3 termostaty kupowaki by było dobrze

ale jak koledzy mówia ze maja tak samo to w sumie nie mam sie czym przejmowac ;)

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » ndz lis 26, 2006 11:29

Każdy termostat powinien mieć napisane przy jakiej temp.sie otwiera,jak nie ma napisane to firma produkująca takie badziewie sama nie wie po co to chyba jest. :bigok: :bigok: :bigok:

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » pn lut 19, 2007 00:23

powodem grzania były zbyt niske obroty na biegu jałowym nie miałem obrotka wiec nie mogłem sprawdzic

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn lut 19, 2007 05:16

KUSTO pisze:powodem grzania były zbyt niske obroty na biegu jałowym nie miałem obrotka wiec nie mogłem sprawdzic
niskie obroty nie bardzo są powodem grzania się silnika. Sprawny układ chlodzenia utrzymuje temp. na odpowiednim, stałym poziomie.Termostat się otwiera, płyn idzie do chłodnicy, załącza się wiatrak. Wskaźnik na desce ma charakter orientacyjny, prawdziwą i dokładną temperaturę możesz poznać robiąc pomiar termometrem.

sp1808
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sp1808 » pn lut 19, 2007 11:12

sprawdż korek od zbiorniczka wyrównaczego tzn.jak silnik ci się nagrzeje to węże powinny być twarde jeżeli masz miękie jak flak to zawór w korku nie utrzymuje ciśnienia i wtedy ci za póżno otwiera termostat, miałem tak w tamtym roku co ja się nie nagłówkowałem.

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » pn lut 19, 2007 21:04

korek był wymieniany termostat też a pojechałem do fachowca zmienił kat na aparacie zapłonowym i ustawił obroty były zbyt niskie powiedział i od tego czasu jak reka odjoł i wskaźnik temp jest tak jak mają ziomale na forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=70514 np łyskacz

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”