[MK3] wałkowany temat centralnego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] wałkowany temat centralnego
mianowicie mam centralny i alarm w samochodzie powiedzcie mi czy centralny chodzi tylko z pilota?? czy zamyka wszystkie drzwi gdy zamkne drzwi kierowcy?? bo kiedy zamykam drzwi kierowcy to nie zamyka wszytskich drzwi a pilota niemam :(2 pytanko czy klima i chlodzenie silnika to jeden układ obiegowy?? ile plynu tam sie miesci ?? pozdro
- Paweł Marek
- V.I.P.

powinien się zamknąć we wszystkich drzwiach po lekkim przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy lub pasażera.grybam pisze:czy centralny chodzi tylko z pilota?? czy zamyka wszystkie drzwi gdy zamkne drzwi kierowcy??
niegrybam pisze:2 pytanko czy klima i chlodzenie silnika to jeden układ obiegowy??
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Poczytaj trochę forum. O płynach było wiele razy. Idziesz do sklepu i kupujesz. Do klimy się nie nalewa tylko "nabija" pod ciśnieniem i robi się to w serwisie klimatyzacji.
A pilot to tylko nadajnik obsługujący alarm lub tylko sam sterownik centralnego zamka. Zależy co chcesz.
A pilot to tylko nadajnik obsługujący alarm lub tylko sam sterownik centralnego zamka. Zależy co chcesz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
hehe spoko strzelilem gafe teraz sorki przeciez klime sie dobija a plyn to byle nie zamarzał
chodzi mi przedewszystkim o ten centralny nie zamyka sie wcale nawet gdy zamkne kluczykiem drzwi od kierowcy
niewiem co z tym dzialac a do tego niema pilota do alarmu powiedzcie mi prosze jak to dobrac ? czy trzeba centralke nowa czy co alarm jest fabryczny !
- Paweł Marek
- V.I.P.

Centralny musisz naprawić, bo jeśli tego nie zrobisz to nie będzie działał również gdy kupisz sobie alarm lub sterownik do centralnego. Jaki alarm czy sterownik? Szukaj tanich na allegro albo na najbliższej giełdzie rtv. Około 150 złotych na to wystarczy. Tylko alarm musi mieć obsługę centralnego zamka, ale prawie wszystkie juz to mają.
Co do naprawy centralnego to nie za bardzo wiem co się czujesz na siłach sam zrobić. Siadają mniej więcej w takiej kolejności: kable w wiązkach drzwiowych w gumie między drzwiami a słupkiem się łamią, włączniki centralnego w zamkach, bezpiecznik, sama pompka ze sterownikiem co jest pod lampą prawą w bagażniku.
Co do naprawy centralnego to nie za bardzo wiem co się czujesz na siłach sam zrobić. Siadają mniej więcej w takiej kolejności: kable w wiązkach drzwiowych w gumie między drzwiami a słupkiem się łamią, włączniki centralnego w zamkach, bezpiecznik, sama pompka ze sterownikiem co jest pod lampą prawą w bagażniku.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Włączenie klimy powoduje obciążenie silnika, a nie jego chłodzenie.grybam pisze:klima i chlodzenie silnika to jeden układ obiegowy?? ile plynu tam sie miesci ?? pozdro
Klima to podobny obieg jak w lodówkach-
1 czynnik (gaz) się spręża, do wys ciśnienia
2 ochądza w dodatkowej chłodnicy z przodu (skraplaczu) i skrapla się w niej,
3 w parowniku pod deską rozdzielczą jest zawór rozprężny (są też klimy z dyszą rozprężną) i pobiera ciepło z otoczenia przy tym (tak, jakbys wypsikał na raz pół jakiegoś sprayu- też puszka będzie lodowata).
I nabija i nalewa jednocześnie:Paweł Marek pisze:Do klimy się nie nalewa tylko "nabija" pod ciśnieniem i robi się to w serwisie klimatyzacji.
*Czynnik R134a Sami będą wiedzieli ile trzeba, poza tym jest na zielonej eykietce na prawej stronie pasa przedniego (dane mówią: 800 - 850 g).
*Olej do sprężarki klimatyzatora:
Sprężarka:
-Sanden 296[ml];
-Harrison115 [ml].
A centralny się pewnie spieprzył
Pozdrawiam.