[mk3] Problem z otworzeniem drzwi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wmko
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk3] Problem z otworzeniem drzwi

Post autor: wmko » śr lis 22, 2006 20:06

Mam problem który nie daje mi spokoju a mianowicie nie mogę otworzyć prawych przednich drzwi w żaden konwencjonalny sposób. Drzwi wyposażone są w centralny zamek rygielek elegancko odskakuje zarówno z centralnego jak i z kluczyka. Wszystko było by pięknie gdyby nie to że nie mogę otworzyć drzwi z żadnej z klamek mam tu na myśli zewnętrzna i wewnętrzną. I tutaj zaczynają się schody. Żeby dostać się do cięgien i do zamka trzeba zdjąć całe poszycie drzwi a w przypadku kiedy one się nie otwierają mamy delikatny problem.

I tutaj moje pytanko:
Czy można otworzyć drzwi w jakiś cywilizowany sposób bez łamania zamka wyrywania klamek itp.

Może można użyć jakiegoś drucika wsunąć przy szybie podważyć itd.

Czy macie jakieś propozycje czym może to być spowodowane?

Awatar użytkownika
kolanek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kolanek » śr lis 22, 2006 20:28

domyslam sie ze podwazenie drucikiem nic nie da. mialem podobny problem, tyle ze u mnie nie dalo sie otworzyc drzwi tylko od wewnatrz. przypuszczam ze tak jak u mnie to bylo spowodowane jest to wytarciem (zuzyciem) jednego z elementow zamka.
Ogólnie mysle ze mozesz poprobowac jeszcze otworzyc te drzwi:
pierwsza opcja - wykręć rygielek i postaraj sie jakos przesmarowac zamek - np. wtryskujac WD40.
druga opcja - dopychaj drzwi od zewnatrz a druga osoba niech pociagnie za klamke od zewnatrz albo od wewnatrz (jak bedziesz dopychal drzwi to z wyczuciem żeby blachy nie powginać - najlepiej przy dolnej krawedzi szyby)
sprobuj rowniez dopychajac drzwi dociskac je w dol albo probowac podniesc w gore.
mysle ze jakos da rade to odblokowac.
u mnie jak nie dalo sie otworzyc drzwi od wewnatrz to wystarczylo dociągać je do wewnątrz i zamek zaskakiwal.
aha, przed sama operacja pobaw sie jeszcze samym rygielkiem - zamknij, otworz, zamknij otworz...
to na razie tyle, jak cos jeszcze mi do glowy przyjdzie to napisze ;)
pozdrawiam i zycze owocnego kombinowania

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » śr lis 22, 2006 20:50

Ja na Twoim miejscu sprobowalbym zdjac jednak tapicerke. Nie jest ona dookola przykrecona zadna srubka wiec moze jest to wykonalne. Nawet jesli by przy desce nie szlo, to wystarczy przeciez odchylic od strony zamka.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lis 22, 2006 21:01

A przyczyną jest prawdopodobnie zapaprany od wewnątrz zamek. Mnie to się zdarzyło, ale na mrozie i na szczecie po ociepleniu puścił, więc normalnie go wykręciłem , rozebrałem i umyłem. Z tapicerką powinno się udać na zamknietych drzwiach, można by sobie pomóc wyciagając fotel żeby mieć lepszy dostep.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wmko
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wmko » pt gru 01, 2006 19:39

Całe szczęście problem się sam rozwiązał.

Okazało się że moja kobiecina w momencie gdy centralny wypychał rygiel pociągnęła za klamkę. W ten sposób coś tam się zablokowało.

Rzeby było śmieszniej sama doweidziała sie od znajomej jak "naprawic" drzwi gdyż jej zadarza sie to notorycznie i ma już na to sposób.

sprawa jest prosta wystarczy zrobic to samo co powoduje zablokowanie. czyli pocignać za klamkę w momencie wychodzenia kołka.

Dzięki za porady i podrawiam.
[/b]

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt gru 01, 2006 19:45

wmko pisze:Okazało się że moja kobiecina w momencie gdy centralny wypychał rygiel pociągnęła za klamkę. W ten sposób coś tam się zablokowało.
Kiedys w mk2 czesto mi sie zdzarzalo takie cos. Tylko zeby bylo ok, nie trzeba bylo tak kombinowac. Wystarczylo ryglem kierowcy zamknac i ponownie otworzyc centralny...

Awatar użytkownika
Egon PŃ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Egon PŃ » pt gru 01, 2006 21:44

Tak to jest ze dziewuchy nie mogą sie doczekać by wsiąśc do golfa :]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”