[Vento 2.0] Swieci kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Vento 2.0] Swieci kontrolka oleju
Mam problem z sygnalizacją cisnienia oleju! Zaczyna migac i piszczeć gdy
nagrzeje sie silnik! Problem pojawia sie jak przydusze go na wolnych
obrotach a po przegazowaniu lub jeżdzie na wyższych znika! Wymieniłem olej
na Mobil mineralny i wlozyłem średniej jakosci filtr nie pamiętam
producenta (od Filtrona trzymam sie z daleka) i nic to nie pomogło. Wcześniej jeździłem na
półsyntetyku Mobila. Venciak ma przejechane 230 tys. Od czego mam zacząć
zbadac tą usterke? Słyszałem ze takie wariowanie moze byc spowodowane
zwarciem w płytce w liczniku czytającej czujniki oleju, albo przebiciem na kablach od czujników oleju! Mam nadzieje ze nie kłania sie jeszcze remont silnika! Odma może
miec z tym cos wspólnego bo jest nieszczelna? Na korku wlewu oleju zbiera
sie czasem maź, ale nie zauważyłem zeby ubywało płynu chłodniczego!
Prosze o pomoc! Pozdrawiam
nagrzeje sie silnik! Problem pojawia sie jak przydusze go na wolnych
obrotach a po przegazowaniu lub jeżdzie na wyższych znika! Wymieniłem olej
na Mobil mineralny i wlozyłem średniej jakosci filtr nie pamiętam
producenta (od Filtrona trzymam sie z daleka) i nic to nie pomogło. Wcześniej jeździłem na
półsyntetyku Mobila. Venciak ma przejechane 230 tys. Od czego mam zacząć
zbadac tą usterke? Słyszałem ze takie wariowanie moze byc spowodowane
zwarciem w płytce w liczniku czytającej czujniki oleju, albo przebiciem na kablach od czujników oleju! Mam nadzieje ze nie kłania sie jeszcze remont silnika! Odma może
miec z tym cos wspólnego bo jest nieszczelna? Na korku wlewu oleju zbiera
sie czasem maź, ale nie zauważyłem zeby ubywało płynu chłodniczego!
Prosze o pomoc! Pozdrawiam
Witam byc moze spadla wydajnasc pompy i jak dostanie wyzszych obrotow to dopiero cisnienie jest odpowiednie. A zauwazyles moze zmniejszanie sie pozoimu oleju?? co do zmiany oleju z polsyntetyka na mineralny to nie powinno byc zadnych konsekwencji to mozna zrobic zawsze niezaleznie od stanu technicznego silnika.
wodka 20zl kieliszek 5zl sok pomaranczowy 3zl spojzenie matki otwierajacej drzwi... bezcenne...
No i jesteś na dobrym tropie.adre321 pisze: Słyszałem ze takie wariowanie moze byc spowodowane
zwarciem w płytce w liczniku czytającej czujniki oleju, albo przebiciem na kablach od czujników oleju! Mam nadzieje ze nie kłania sie jeszcze remont silnika!
Może użyjesz opcji "szukaj" bo temat mocno roztrzęsiony, ale napisze Ci trzy zdania:
1. Sprawdzenie czujnika oleju
2. Zmiana oleju i filtra.
3. Pomiar ciśnienia oleju
4. Remont silnika
Są też różne inne przypadki - ale ta procedura jest do przejścia na początek, a potem można szukać czego innego
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- wojtek98
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jesli kontrolka sie zapali , poprostu odlacz kabelek od czujnika oleju bedziesz wiedzial czy to ten czujnik
Mialem cos takiego w swojej PN-ce tyle ze mrugala kontrolka od wody okazalo sie ze licznik jest walniety , condensator byl uwalony
Mialem cos takiego w swojej PN-ce tyle ze mrugala kontrolka od wody okazalo sie ze licznik jest walniety , condensator byl uwalony
Ostatnio zmieniony czw lis 16, 2006 22:04 przez wojtek98, łącznie zmieniany 2 razy.
Rób tak jak napisałem i tak jakby to faktycznie był problem z ciśnieniem (bo to sygnalizuje ta kontrolka!!!) a jak wszystkie testy wyjdą OK to można bawić się w szukanie przebićadre321 pisze: A przebicie na kablach od czujników albo problemy w liczniku odpadają?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Ja miałem podobnie i winny był filtr oleju(lotos diesel był zawsze lany wiec on nie był problemem)podobno za "mało przepuszczalny" był i po zmianie na Filtron jak ręką odjął(zrobiłem potem 40000km i ani razu nie zapiszczało).Ten dziadowski filtr nawet nie pamietam nazwy ,wiem tylko ,że był tani i potem tylko Filtron(dlaczego masz uprzedzenie?)kupowałem(Bosch za drogi) i było OK.
ps: zmień najpierw filtr oleju(koszta podobne do czujnika,a nawet taniej ,bo czujniki są 2)
ps: zmień najpierw filtr oleju(koszta podobne do czujnika,a nawet taniej ,bo czujniki są 2)
-
- Nowicjusz