[MK3 1.6] Niskie obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1.6] Niskie obroty
Od samego początku,gdy kupiłem autko obroty były zbyt niskie.W warsztatach po których jeździłem,czyszczono przepustnicę,sonda lambda jest nowa,komputer był podłączony nie wykazuje żadnych usterek i błędów.Gdy silnik jest zimny-na ssaniu jest okej.Natomiast gdy silnik się nagrzeje do swojej temperatury obroty spadają do 750,800/min.W dodatku podczas jazdy na nagrzanym silniku gdy wyłącze bieg i jadę na "luzie" to też są dobre 900/min.Jednak gdy się zatrzymuję to obroty gwałtownie spadają.Jest to wkurzające bo całe nadwozie się trzęsie.Nie wyobrażam sobie stać w korku 15min. cały czas muszę "robić przygazówkę".Nie wiem może jakiś czujnik prędkości jazdy poszedł. Pomocy!!! 
Ostatnio zmieniony pn lis 20, 2006 20:06 przez dagi, łącznie zmieniany 4 razy.
Mój 1,6 AEE ma dokładnie to samo silnik sie trzęsie , na luzie ma ponad 620obrotów ale gdy auto się toczy na luzie to ok 800-900. Byłem u Mechanika z tym trzęsieniem silnika aby sprawdzić czy ewentualnie poduszka pod silnikiem nie jest walnięta okazało się ze wszystko jest ok i on również twierdzi że ten typ tak ma.
Muszę wymienić skrzynię biegów może ma ktoś na zbyciu????? 
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Tak panowie dokładnie ten typ tak ma. Może ku waszemu zdziwieniu rozmawiałem z facetem który w roku 97 pracował w takiem miniaturowym jak na dzisiejsze czasy salonie VW. Facet opowiadał mi, że kiedy przywieźli im jednego nowego 1.4 AEX i 1.6 AEE (silniki bliźniacze) odbyli jazde próbną. Nawet wtedy okazało sie że nowy egzemparz ma nieprzyjemne wibrację. Facet ten takze stwierdzil, że to jedne z najgorszych silników VW w historii:)Ale nie martwcie się - mało palą