Skrzynia biegów problem z pierwszym biegiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mariusz0512

Skrzynia biegów problem z pierwszym biegiem

Post autor: mariusz0512 » czw lut 10, 2005 19:07

Ciężko mi wchodzi pierwszy bieg jak się zatrzymam. Jak autko się jeszcze toczy to nie ma problemu. Co się dzieje, proszę o poradę.

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » czw lut 10, 2005 23:51

Synchronizatorek być może już zaczyna o Sobie dawać znać.

Obrazek

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » pt lut 11, 2005 00:17

Możliwe, że poszła kulka, koszt tej kulki to bodajże 9zł, ja mam zepsutą kulke i 1 musze wrzucac na wyczucie, ale nie jestem pewien, bo ta przez tą kulke nie tylko jedynke ale wszystkie biegi mi wchodzą inaczej:P

Jak nie będzie mrozu to musze ją wymienic, ale może ktoś mnie oświecić (jeśli ktoś zrozumiał o co mi chodzi :D) czy ta kulka jest przy gałce zmiany biegów czy przy samej skrzyni??

Awatar użytkownika
Unicron
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Unicron » pt lut 11, 2005 01:06

no ja zabardzo nie zrozumiałem, a by mi się przydało abym to zrozumiał bo mam podobny problem, wieć jak możesz jaśniej to wdzeczny będę :pub:

Pozdrawiam
Unicron

GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » pt lut 11, 2005 01:25

A więc spróbuje troszkę objaśnic :P

Gdy kupowałem golfa całkiem niedawno, biegi dziwnie wchodziły.
Facet powiedział, że wyrobiła się kulka, i nie czuć tak dobrze na dźwigni tego progu, kiedy się bierze dźwignie w lewo, i chce się wrzucić wsteczny.
żeby wrzucić 1 musze dźwignie wziąć troche mocniej w lewo i wtedy 1 wrzucić, ciężko na początku to wyczuć, można się pomylić i wsteczny wrzucić.
Facet mi powiedział, że wyrobiła się kulka odpowiedzialna za wrzucanie wstecznego, i trzeba ją wymienić, i problem zniknie.
Kulka (plaswikowa) podobno kosztuje 9 zł, i żeby wymienić ją, trzeba jakąś blache na 3 śruby odkręcić, wyjąć kulke i wsadzić nową, ale już nie jestem pewien, czy to się wymienia od spodu w tunelu gdzie idą cięgna do gałki zmiany biegów, czy przy skrzyni.

Uff znowu zamotałem, ale prościej już nie potrafię tego wytłumaczyć :P :P
:D:D:D

malolat
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: malolat » pt lut 11, 2005 02:09

jak ci wszystkie biegi tak wchodza, to jak wleziesz pod auto to wychaczysz cyca co odpowiada za ruchy szkrzynia w lewo i prawo. tam luzujesz nakretke i o jeden zabek w strone przeciwna. wsteczny i jedynka przesuna sie, jak wszystkie biegi prawo. trza uwarzac zeby nie przedobrzyc, bo 5 nie wrzucisz. i chyba o to biega a nie o motyw z kulka.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt lut 11, 2005 11:00

Faktycznie kulka ma dużo do powiedzenia, jeżeli chodzi o biegi, lae nie należy zapomnieć o cięgłach i tylejkach bo one też się wyrabiają.

Awatar użytkownika
WarMachine18
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: WarMachine18 » pt lut 11, 2005 15:43

A moze masz wylamane wybieraki ??????? sprawdz pod meszkiem przy lewarku czy te plastikowe wybieraki sa w calowsci jezeli masz polamane to masz tez odpowiedz :)

Danger War Machine Incoming

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”