[mk3 GTI ADY] wskażnik temp silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3 GTI ADY] wskażnik temp silnika
dziwną rzecz zaobserwowałem i nie wiem czy tak byc powinno. jak jade nawet do ok 50km nie podnosi mi sie temp do 90 stopni(dochodzi tak do 80), podjedzie do temp 90 dopiero jak stoje na włączonym silniku. jeszcze zima i jesienią tym autem nie jeździłem a latem zawsze podchodziło do 90. czy temp zewnętrzna ma duży wpływ?
ma wpływ oczywiście ale sprawny termostat powinien to szybko zniwelować przy tej temp sprawdz czy dolny wąż chłodnicy robi się ciepły jezeli tak to minimalnie może czujnik temperatury pzrekłamywać nie ma powodów do zmartwien !!!!gdyby temperatura by była w granicach 70 st wtedy można myśleć o wymianie termostatu , a tak???niczym się nie martwkapalek pisze:czy temp zewnętrzna ma duży wpływ?
- Paweł Marek
- V.I.P.

w moim vento jest identycznie. Ale sprawdziłem termometrem że jest to przekłamywanie wskaźbnika na liczniku o ok 5-8 stopni. Czyli w rzeczywistości jest ok. Użyłem termomemetru ale nie wkładałem go do zbiorniczka, tylko przywnąłem go szczelnie folią aluminiową do węża przy głowicy.kapalek pisze:dziwną rzecz zaobserwowałem i nie wiem czy tak byc powinno. jak jade nawet do ok 50km nie podnosi mi sie temp do 90 stopni(dochodzi tak do 80), podjedzie do temp 90 dopiero jak stoje na włączonym silniku. jeszcze zima i jesienią tym autem nie jeździłem a latem zawsze podchodziło do 90. czy temp zewnętrzna ma duży wpływ?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

bo więcej nie pozwoli wentylator chłodnicy. I jeśli załóżmy włącza się prawidłowo czyli przy 95 stopniach, to te 5 stopni różnicy jest niedokładnością na wskaźnika. Oczywiście załóżmy, bo i włącznik w chłodnicy również nie musi być dokładny.kapalek pisze:do standardowych 90 i sie utrzymuje
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.