Pedal hamulca miekki, wpada w podloge
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pedal hamulca miekki, wpada w podloge
Mam takie pytanko, u mnie w golfie sa dziwne objawy podczas hamowania, tzn. jest takie cos ze pedal jest dosyc miekki i dosc gleboko wchodzi tak gdzies do polowy, uklad nie jest zapowietrzony, nigdzie nie ucieka plyn, ale auto dobrze hamuje tylko gnebi mnie ten pedal, jest tez takie cos ze jak sie stoji przy zapalonym silniku popompuje sie pedalem hamulce sztywnieje na moment i zaraz wraca do tego samego stanu czyli opada do polowy. Co moze byc tego przyczyna?? Bo nie mam pojecia 
Ostatnio zmieniony wt sty 23, 2007 23:04 przez gniochu, łącznie zmieniany 1 raz.
- ziolo115
- Ma gadane

- Kontakt:
wszystko wskazuje na to ze masz w porządku z chamulcami. ja proponuje zrobić coś takiego ze szczegulnym zwróceniem uwagi na bezpieczenstwo pruby ale rożpedź bryke do 100 czy nawet 120 km/h i zrób takie awaryjne hamowanie i sprawdz czy przy naprawde gwałtownym hamowaniu na skraju przyczepnosci opon zostaje ci zapas pod pedałem hamulca. jesli jest on stosunkowo spory to szerokiej drogi a jesli nie to radze wymienić płyn hamulcowy w całym układzie bo płyn tez traci swoje własciwosci i moze powodować własnie takie dziwne dolegliwośći
no wlasnie o to chodzi ze wszystkie przewody sa suche nigdzie nic nie cieknie, plynu tez mi nie ubywa, a klocki niedawno zmieniane byly.... sam nie wiem co mam myslec, chyba bede musial podjechac do mechanika niech obada sprawe bo drazni mnie to, co do lapania kol to wszytskie jednakowo hamuja bo nawet podczas hamowania moge puscic kiere i nie znosi mnie na zadna strone.
- ziolo115
- Ma gadane

- Kontakt:
własnie jesli pedał na wyłonczonym silniku i podpompowaniu jest twardy to znaczy ze z pompą jest wszystko ok. słyszałem ze długo ekspolatowany ten sam płyn hamulcowy traci swoje własciwosci i o ile jak jest swirzrzy to jego scisliwość jako cieczy jest praktycznie zerowa o tyle w starym płynie ta ściśliwość jest już większa i moze zachowywać sie jak amortyzator ciśnienia wytwarzanego w układzie hamulcowym.
- Paweł Marek
- V.I.P.

ściśliwość cieczy jest zawsze zerowa, chodzi o to że płyn jest higroskopijny, wciąga wodę która paruje tworząc bąbelki. Dlatego ja bym tu stawiał na wymianę płynu hamulcowego, mimo wszystko powtórne dokładne odpowietrzenie oraz kontrolę hamulców tylnych (regulatorów szczęk głównie)ziolo115 pisze:traci swoje własciwosci i o ile jak jest swirzrzy to jego scisliwość jako cieczy jest praktycznie zerowa o tyle w starym płynie ta ściśliwość jest już większa
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- ziolo115
- Ma gadane

- Kontakt:
No to masz dokładne tak samo jak ja:) poza tym to całkiem normalne ze pedał robi sie twardy po podpąpowaniu . ja jak podpąpuje i jest twardy jak niewiem i trzymając noge na pedale i naciskając go zodpale auto to nie skoncze krecic rozrusznikiem i pedał mięknie w schodzi zdecydowanie nizej ale to normalna praca serwa więc nie powienieneś sie chyba martwić a płyn i odpowietrzenie swoją drogą:) pozdrawiam