Pedal hamulca miekki, wpada w podloge

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Pedal hamulca miekki, wpada w podloge

Post autor: gniochu » sob paź 14, 2006 23:29

Mam takie pytanko, u mnie w golfie sa dziwne objawy podczas hamowania, tzn. jest takie cos ze pedal jest dosyc miekki i dosc gleboko wchodzi tak gdzies do polowy, uklad nie jest zapowietrzony, nigdzie nie ucieka plyn, ale auto dobrze hamuje tylko gnebi mnie ten pedal, jest tez takie cos ze jak sie stoji przy zapalonym silniku popompuje sie pedalem hamulce sztywnieje na moment i zaraz wraca do tego samego stanu czyli opada do polowy. Co moze byc tego przyczyna?? Bo nie mam pojecia :(
Ostatnio zmieniony wt sty 23, 2007 23:04 przez gniochu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » sob paź 14, 2006 23:44

wszystko wskazuje na to ze masz w porządku z chamulcami. ja proponuje zrobić coś takiego ze szczegulnym zwróceniem uwagi na bezpieczenstwo pruby ale rożpedź bryke do 100 czy nawet 120 km/h i zrób takie awaryjne hamowanie i sprawdz czy przy naprawde gwałtownym hamowaniu na skraju przyczepnosci opon zostaje ci zapas pod pedałem hamulca. jesli jest on stosunkowo spory to szerokiej drogi a jesli nie to radze wymienić płyn hamulcowy w całym układzie bo płyn tez traci swoje własciwosci i moze powodować własnie takie dziwne dolegliwośći

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » sob paź 14, 2006 23:52

ziolo115, bo na moj rozum to jesli byla by to pompa to hamulcow nie bylo by wogole, ale czy z tylu nie ma zadnego rozgaleznika?? moze tam cos pomiedzy sekcjami przepuszcza czyli pomiedzy jednym kolem a drugim??

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » ndz paź 15, 2006 00:23

no wlasnie o to chodzi ze wszystkie przewody sa suche nigdzie nic nie cieknie, plynu tez mi nie ubywa, a klocki niedawno zmieniane byly.... sam nie wiem co mam myslec, chyba bede musial podjechac do mechanika niech obada sprawe bo drazni mnie to, co do lapania kol to wszytskie jednakowo hamuja bo nawet podczas hamowania moge puscic kiere i nie znosi mnie na zadna strone.

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » ndz paź 15, 2006 11:41

własnie jesli pedał na wyłonczonym silniku i podpompowaniu jest twardy to znaczy ze z pompą jest wszystko ok. słyszałem ze długo ekspolatowany ten sam płyn hamulcowy traci swoje własciwosci i o ile jak jest swirzrzy to jego scisliwość jako cieczy jest praktycznie zerowa o tyle w starym płynie ta ściśliwość jest już większa i moze zachowywać sie jak amortyzator ciśnienia wytwarzanego w układzie hamulcowym.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 15, 2006 11:48

ziolo115 pisze:traci swoje własciwosci i o ile jak jest swirzrzy to jego scisliwość jako cieczy jest praktycznie zerowa o tyle w starym płynie ta ściśliwość jest już większa
ściśliwość cieczy jest zawsze zerowa, chodzi o to że płyn jest higroskopijny, wciąga wodę która paruje tworząc bąbelki. Dlatego ja bym tu stawiał na wymianę płynu hamulcowego, mimo wszystko powtórne dokładne odpowietrzenie oraz kontrolę hamulców tylnych (regulatorów szczęk głównie)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » ndz paź 15, 2006 21:44

dzisiaj sprawdzilem i na wylaczonym silniku jak napompuje pedal to robi sie sztywny i nie ucieka wogole jest caly czas taki sam czyli twardy.... sam juz nie wiem co o tym myslec ;/ ;/ ;/

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » ndz paź 15, 2006 21:52

No to masz dokładne tak samo jak ja:) poza tym to całkiem normalne ze pedał robi sie twardy po podpąpowaniu . ja jak podpąpuje i jest twardy jak niewiem i trzymając noge na pedale i naciskając go zodpale auto to nie skoncze krecic rozrusznikiem i pedał mięknie w schodzi zdecydowanie nizej ale to normalna praca serwa więc nie powienieneś sie chyba martwić a płyn i odpowietrzenie swoją drogą:) pozdrawiam

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » ndz paź 15, 2006 23:12

aha, ale to i tak dla mnie dziwne jest kazdy samochod w ktorym jezdzilem ma nie wielki skok pedalu hamulca a u mnie jest on znaczny

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 15, 2006 23:13

ja tez mam nowe tarcze nowe klocki bebny z tylu nowe i szczeki owszem hamulce rzylety ale skok pedala sie nie zmienil nic.czyli ok w polowie jest jak przedtem

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » ndz paź 15, 2006 23:14

no u mnie tez wlasnie tak mniej wiecej jest w polowie

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 15, 2006 23:17

nie jednym autem jezdzilem i pedal ladnie wysoko braly ja mam od poczatku w polowie na starych i nowych hamulcach.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”