Czy to prawda,żeby....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to prawda,żeby....
...diesel gorzej odpalał w zimie,kiedy w baku jest mało ON(1/4 baku).Słyszałem,że w zimie diesel powinien być zatankowany na full.Ale dlaczego????????????
Ja u siebie zauważyłem coś takiego,że przy mrozie -16*C palił od kopa(3/4 baku),natomiast przy temp -5*C odpalił i zaraz zdechł,dopiero za drugim razem było OK(1/4 baku).Napiszcie czy to prawda,czy problem odpalania tkwi w czym innym.Dzięki za pomoc.
Ja u siebie zauważyłem coś takiego,że przy mrozie -16*C palił od kopa(3/4 baku),natomiast przy temp -5*C odpalił i zaraz zdechł,dopiero za drugim razem było OK(1/4 baku).Napiszcie czy to prawda,czy problem odpalania tkwi w czym innym.Dzięki za pomoc.
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
W tych dwóch przypadkach auto przejechało tą sama ilość kilometrów(ok.5km) i odpalałem po nocy.Lucius Snow pisze:A nie było może tak, że przy -16*C zrobiłes wcześniej parę km więcej i silnik się ładnie dogrzał, natomiast przy -5*C tylko śmignałeś gdzieś na chwilę? Bo ja u siebie tak zauważam, że lepiej pali, jeśli przy poprzednim starcie osiągnął właściwą temperaturę (myślę, że to normalne)
Eksploatuje go codziennie,rocznie wychodzi 20tys.km.Tylko w czym może tkwić problem?
A jeśli faktycznie woda się skrapla,to wartość ON ulega pogorszeniu.To chyba tak jakbym miał wodę w paliwie.
Jeśli filtr paliwa to by nie palił wogóle,natomiast świece sprawne na bank,a poza tym tez by nie palił.Chyba,że wtryski,ale jak to sprawdzić,bez wykręcania,lecz to też by cienko palił,a problem jest zazwyczaj wtedy kiedy mało paliwa w baku.Chyba,że już mam jakies zwidy.Po wypłacie zatankuje na ful i sprawdzę czy problem isnieje.
A jeśli faktycznie woda się skrapla,to wartość ON ulega pogorszeniu.To chyba tak jakbym miał wodę w paliwie.
Jeśli filtr paliwa to by nie palił wogóle,natomiast świece sprawne na bank,a poza tym tez by nie palił.Chyba,że wtryski,ale jak to sprawdzić,bez wykręcania,lecz to też by cienko palił,a problem jest zazwyczaj wtedy kiedy mało paliwa w baku.Chyba,że już mam jakies zwidy.Po wypłacie zatankuje na ful i sprawdzę czy problem isnieje.
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
dokłądnie, jak byś miał wode w paliwie, do benzyniaka sie zaleca wlewać tak na połowe baku około 0,5 litra denaturatu, on jest wiazący jeżeli chodzi o wode i bardzo pomaga tym co czesto jeżdzą o kropelce:|, ja mam gażni, i denaturat go dodatkowo troche wymywa bo ma takie wąłśnosci.
pozdrawiam
pozdrawiam
Mk3 GTI 16V ABF
igor002 pisze:dokłądnie, jak byś miał wode w paliwie, do benzyniaka sie zaleca wlewać tak na połowe baku około 0,5 litra denaturatu, on jest wiazący jeżeli chodzi o wode i bardzo pomaga tym co czesto jeżdzą o kropelce:|, ja mam gażni, i denaturat go dodatkowo troche wymywa bo ma takie wąłśnosci.
pozdrawiam
Z tym denaturatem moge potwierdzic

Moze warto by bylo nad tym pomyslec jak wszelkie inne srodki zawioda