[MK II] Przebicie na mokrym silniku- 1.6 PN

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[MK II] Przebicie na mokrym silniku- 1.6 PN

Post autor: irekczek » czw paź 05, 2006 22:48

Witam. Od jakiegoś czasu zdaża się , że golfik nie chce palić za pierwszym razem(na gazie i na benzynie) Nie ma to różnicy czy mokry czy suchy silnik. Podejrzewam już świece bo mają swój przebieg(są tam BERU).
Teraz do rzeczy. Myłem dzisiaj auto. Na końcu podniosłem maske, odpaliłem silnik i zroszyłem go wodą , żeby sprawdzić czy kable również do wymiany. Na pracującym silniku nic się nie działo, obroty nie skakały ani nic. Zgasiłem silnik. Po ok. 10 minutach chciałem odpalić. Zapalił ale chodził tak jakby nie na wszystkie gary i zgasł. Przy następnych próbach odpalenia gdy już miał zaskoczyć robiło się zwarcie, coś srzelało(w ciemnym garażu nie było widać nigdzie przebicia) i autko nie chciało palic, coś tak jakby rozłączało rozrusznik. Wyciągnęłem kable WN, wysuszyłem kopułkę, cewka zapłonowa była trochę mokra więc też wysuszyłem i wtedy odpalił i chodził dobrze.
Teraz mam pytanie. Przez co robiło się to zwarcie?? Watpie żeby przez kable. Możliwe, że gdzieś przez kopułke dostała się woda. Podejrzewalem wtyczkę, która znajduje się przy kopułce( z prawej strony patrząc od przodu auta) bo była trochę mokra. Kable WN nie były wymieniane. Są firmy BREMI. Nigdy przy deszczu czy też wilgotnym powietrzu nie było problemów z odpaleniem itp.

Proszę o wypowiedzi co to mogło być?? Co jest do wymiany. Nadchodzi pora deszczów więc wolę dmuchać na zimne. Świece jutro kupie( NGK)

Awatar użytkownika
kamillotop
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamillotop » czw paź 05, 2006 22:55

Co Wy z tymi NGK? A nie lepsze sa Bosh'a zalecane przez VW'a? Ja wlasnie mysle zeby takie zakupic :jezor:

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 06, 2006 07:46

irekczek pisze:Podejrzewalem wtyczkę, która znajduje się przy kopułce( z prawej strony patrząc od przodu auta) bo była trochę mokra
najprawdopodobniej jest to wtyczka od czujnika halla- to rodzaj przerywacza. Jest tam niskie napięcie - jakieś zwarcie mogło się zrobić. Jeśli masz juz stare el. wys. napięcia to nie pozostaje nic innego jak wymiana. Kable, kopułka, palec, dobrze wyczyść też cewkę. Możesz też popsikać jakimś preparatem izolującym.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”