[mk3] Poduszka powietrzna - problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] Poduszka powietrzna - problem
Witam. Mam taki klopot. Przy przekreceniu kluczyka na zaplon powinna sie zaswiecic na czerwono kontrolka poduszki powietrznej i po paru sekundach zgasnac.. U mnie problem jest taki, ze kontrolka zapala sie gasnie po paru sekundach i odrazu sie zapala i juz nie gasnie. Caly czas swieci. Co moze byc nie tak? Moze cos zle ustawione w komputerze? Mozna to jakos zresetowac/zmienic ? A moze to cos innego?
A moze sporbuje na 5 min odlaczyc akumulator...moze cos da...inek01 pisze:Moze np. ktos ktos na odpietej poduszce bez odlaczenia aku wlaczyl zaplon i juz masz blad do skasowania. Vag'iem oczywiscie, bo odlaczanie aku nie skasuje Ci takiego bledu...
Jedz na diagnoze, a sie okaze.
Ostatnio bylem u znajomego to podlaczal mi auto pod kompa i sprawdzal i Pisalo "Brak bledow" hmmm...
a moize poduszki były wystrzelone, albo tasma od poduszki w kierownicy jest zerwanainek01 pisze:Moze np. ktos ktos na odpietej poduszce bez odlaczenia aku wlaczyl zaplon i juz masz blad do skasowania. Vag'iem oczywiscie, bo odlaczanie aku nie skasuje Ci takiego bledu...
Jedz na diagnoze, a sie okaze.
Sprobowac mozesz, ale watpie czy to cos da.grax pisze:A moze sporbuje na 5 min odlaczyc akumulator...moze cos da...
Hmm, a dobrze sie na tym zna ten znajomy ? Musi byc jakis blad jesli kontrolka sie swieci...grax pisze:Ostatnio bylem u znajomego to podlaczal mi auto pod kompa i sprawdzal i Pisalo "Brak bledow" hmmm...
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Może miał wytrzelone same napinacze pasów- wtedy też sie świeci kontrolka, bo napinacze z poduszkami tworzą wspólnie system bezpieczeństwa.
trzeba jechać gdzieś indziej i podłączyć jeszcze raz. Inaczej trudno coś wnioskować z samej kontrolki, a jakiś błąd napewno jest.
Ja bym stawial na to co ku_bi. Może to są same zaślepki??
Jak chcesz sprawdzić czy taśma jest uszkodzona, to na stronie wvgolf.pl w poradach jest instrukcja jej wymiany. Looknij tam, potem odkręć plastiki pod kierownicą i porównaj u siebie jak to wygląda.
Pozdrawiam.
trzeba jechać gdzieś indziej i podłączyć jeszcze raz. Inaczej trudno coś wnioskować z samej kontrolki, a jakiś błąd napewno jest.
Ja bym stawial na to co ku_bi. Może to są same zaślepki??
Jak chcesz sprawdzić czy taśma jest uszkodzona, to na stronie wvgolf.pl w poradach jest instrukcja jej wymiany. Looknij tam, potem odkręć plastiki pod kierownicą i porównaj u siebie jak to wygląda.
Pozdrawiam.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

SToRM, A tu mnie zaskoczyłeś. Trochę dziwnerozwiązanie. Więc musiały być stosowane w tych wersjach poduszki o innych parametrach.
Zdarza się, że same wystrzelą, ale przy mniejszych uderzeniach. Koledze tak wywaliło. Zderzył się czołowo-bocznie (na szerokość lampy).inek01 pisze: Poza tym same napinacze raczej nie wystrzela.
Widzialem i rozbieralem kilka Mk3 z rocznikow 92-94 z poduchami, ktore napinaczy nie mialy (czyli naboju przy zwijaczu) - a pasy oryginal wiec na bank nic nie zmieniane..Corvax pisze:Chyba jednak w kazdym
Zreszta to norma w kontrukcjach VAG'a - ostatnio robilismy swapa z Toledo GT (94 rok, full wypas, pol skory, dwie poduchy, ABF) - pozatym ze 99% czesci pasuje do mk2, to kontrukcja elektryczna juz jak w mk3 - napinaczy tez nie mialo...
Zreszta tak jak piszesz - napinacz nie jest powiazany elektornicnzie z ukladem poduch, wiec ich uszkodzenie nie powinno wskazywac bledu poduchy..