[B4 VR6] Czy ktoś naprawiał pompę paliwa ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[B4 VR6] Czy ktoś naprawiał pompę paliwa ?
Jak w temacie. Rozebrałem starą pompę i niby mała awaria - skończyły sie szczotki. Reszta ok. Czy naprawa takiej pompy, czyli wymiana szczotek i ponowne złożenie pompy np. sklejenie jej - będzie bezpieczne. Czy np. nie grozi zapaleniem auta ? Nie mogę zdobyć pompy używanej, a podróbki są za słabe.
jak zrobisz dobrze wymienisz szczotki przetoczysz komutator to nic sie nie stanie bo benyna jest środkiem, smarującym, chłodzącym i jednym z najlepszych środków izolujących .Tylko jak to naprawisz a zanim będziesz sprawdzał jak działa to wymyj wszystko dokładnie wodą i wysusz bo inaczej zrobisz sobie ognisko, bo benzyna jako taka sie nie pali ale palą sie opary
[ Dodano: 16 Wrz 2006 14:56 ]
a w baku choć nie ma benzyny to i tak sie nic nie zapali bo stęzenie oparów jest ponad granice zapłonu
[ Dodano: 16 Wrz 2006 14:56 ]
a w baku choć nie ma benzyny to i tak sie nic nie zapali bo stęzenie oparów jest ponad granice zapłonu
Wszystko niby pięknie zrobiłem, ale niestety pompa już nie daje takiego ciśnienia jak przed naprawą. Teraz już wiem czemu te ustrojstwo w oryginale jest tak drogie, poprostu część elementów pompy zębatej jest ceramiczna i tak precyzyjnie wykonana że nawet jak włos wejdzie pomiędzy zęby to pompka stoi dęba. Teraz zabrał bym się do naprawy inaczej, czyli nie rozginałbym górnej zagniecionej części pompy, a przeciąłbym ją po obwodzie ok. 3 cm. od góry. Jak ktoś ma niesprawną pompkę od VR6 to chętnie odkupie za grosze