[MK2] Zbieznosc

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Cobra
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[MK2] Zbieznosc

Post autor: Cobra » sob wrz 09, 2006 16:05

Witam
Dzis bylem ustawic zbieznosc i troche sie zdziwilem.Mam zawieszenie supersporta obnizenie 90/90 tyl regulowany (teraz tyl troche wyzej).Okazlo sie ze powiedzieli mi ze nieustawia mi zbieznosci bo musze znac jakies parametry tego zawieszenia.O co tu chodzi????Jezeli maja racje czy ktos zna takie parametry????
Ostatnio zmieniony sob wrz 09, 2006 22:26 przez Cobra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » sob wrz 09, 2006 16:10

90/90?
Jeśli to prawda to przecież on musi prawie leżeć. Daj jakies foto poglądowe auta oraz numery amorków i sprężyn.

FORD
Fix Or Repair Daily

Awatar użytkownika
adam-gda
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adam-gda » sob wrz 09, 2006 16:14

Ty nie musisz nic wiedziec tylko mechanik i to bez wzgledyu czy jest autko obnizone czy nie parametry zbierznosci nie zmieniaja sie. Mechanik ktory robi zbierznosc mus wiedzc czy ma byc zbierzny i ile albo rozbierzny i ile. To wszystko nal;ezy do osoby ustawiajacej zbierznosc nie do ciebie.

Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek

Cobra
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Cobra » ndz wrz 10, 2006 00:01

No tak powinno byc ze maja wiedziec ale widzisz akurat sa jacys niekumaci a maja łagodny podjazd na podnosnik :-) .pojad w poniedzialek i niech robią co do fotki to mam na vw zone http://www.vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2965

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz wrz 10, 2006 02:11

Cobra, gleba konkretna. Podjedź jeszcze do innego kolesia co robi zbieżność, wg mnie nie powinno być problemów.

FORD
Fix Or Repair Daily

Cobra
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Cobra » ndz wrz 10, 2006 09:06

Smaczny gleba musi być !:-) dzieki
pozdro

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » ndz wrz 10, 2006 10:28

Cobra, widze , że trafiłes na kolejnych "przemądrzałych" mechaników którym wydaje sie , że coś wiedzą !

Posłuchaj teraz diagnosty co ma do powiedzenia:

Geometria kół w pojazdach jest ustalana doświadczalnie przez fabryke na podstawie rodzaju napędu , rozłożenia mas pojazdu i kilku innych czynników. Obniżając zawieszenie w aucie nie zmieniasz podstawowych parametrów auta które wymagałyby innych ustawień geometrii niż wymyśliła fabryka.

A więc czy na serii czy na "glebie" geometria musi wygladac tak w mk2:

Zbiezność: od -10' do +10'
Pochylenie kół: od -50' do -10'

Zasada jest taka: idealna geometria jest taka że katy pochylenia są w środkowym zakresie i zbiezność też, czyli ideał to: katy -30' , zbiezność 0'.
Ale jak we wszystkim tak i w geometrii jest zadana pewna tolerancja w której nalezy sie zmieścić , bo ideał jest trudny do osiagnięcia.
Ustawiając geomatrie najpierw reguluje sie kąty pochylenia koła , a dopiero potem zbiezność.
Jesli katy pochylenia kół wyjda nam w strone (-) od ideału to wtedy musimy ustawic zbiezność w stronę przeciwną czyli na (+) od ideału.
Mały przykład: jesli katy wyjdą nam około -50' wtedy zbieznośc ustawiamy około +10' i na odwrót tak samo , jesli katy wyjda około -10' wtedy zze zbieznościa uciekamy w kierunku -10'.

UWAGA! może się zdażyć że na obnizonym zawieszeniu przy regulacji kąta skończyła sie juz możliwość regulacji (owalne dwa otwory na łaczeniu amortyzator-zwrotnica) i katy pochylenia sa poza tolerancją zreguły w kierunku (-) .
Przykład: tolerancja kąta wynosi od -10' do -50' , a nam wyszło -1*10' i juz nie da sie dalej podciagnąć w kierunku -50' bo już owal otworów nie pozwala nam bardziej wyprostowac do pionu zwrotnicy, wtedy ustawiamy oba kąty pochylenia dwóch kół mniej wiecej na tę sama wartość czyli nasze -1*10' , a zbiezność ustawiamy na maksymalna wartość na (+) czylli nasze +10' , mozna nawet wyjść troszke poza tolerancje i ustawić np +13' i obiecuje Ci że na takich nastawach bedzie pieknie jeździł bez sladów podcinania opon.
Oczywyście pochylenie kół nie może zbyt wiele odbiegac od zalecen fabrycznych , jesli fabryka zaleca : -10'...-50' , a nam wyszło -1*10' to przekroczenie takie jeszcze może być, ale jesli juz wychodzi więcej np -1*30' to juz jest za dużo i trzeba wtedy rozpiłowac pilnikiem owalne otwory mocujace amortyzator do zwrotnicy tak żeby zakres regulacji sie powiekszył.

Tak dla informacji bo rzycam titaj jesdnostakami stopnie, minuty, żeby łatwiej było sobie to zobrazować : 1* = 60' , czyli wartość np 1*10' to tak jakby 70'

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Cobra
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Cobra » ndz wrz 10, 2006 11:42

No prosze to sie nazywa fachowa i konkretna odpowiedz.bardzo dziekuje widać od razu ze kolega sie zna na rzeczy napisz mi gdzie dokladni mieszkasz i czy to jest blisko tychów jezeli tak to wpadne do Ciebie na usługe oczywicie platną nie chce za darmo :-)
pozdro

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » ndz wrz 10, 2006 11:56

Cobra, masz do mnie 200km , raczej nie opłaca ci sie do mnie jechac , hahahahhaha.
P.S. Nie pracuje juz jako diagnosta , zmieniłem branże na lepiej płatną :bajer:

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”