Witam
Kupiłem tydzień temu tego właśnie golfa i jedna rzecz mi nie daje spokoju.
Zaraz po uruchomienu silnika wszystko jest git ale z czasem gdy się nagrzeje to wzrastają znacząco obroty. Są one równomierne ale za wysokie. Nie mam obrotomierza ale mysle ze kol.o 2000 bedzie. Na trzecim biegu bez gazu jedzie grubo ponadf 30km/h
Szukałem coś na ten temat i znalazłem podobne tematy ale w tamtych przypadkach silnik zaraz po wystartowaniu glupiał, u nie na zimno chodzi jak zloto (rowniutko i obroty ma w sam raz)
Byłbym wdzięczny o podpowiedź od czego mam zacząć sprawdzanie.
Pozdrawiam
[mk2 1.6 PN] Za wysokie obroty po rozgrzaniu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: [mk2 1.6 PN] Za wysokie obroty po rozgrzaniu.
witam Sluchaj kolego posprawdzaj sobie kable z cisnieniem moze jakis jest dziurawy i sprawdz sobie na kolektoze jest ruleczka co wchodzi do kolektora wydechowego z gumka taka posprawdzaj to wszystko musi byc szczelnie i nie moze lewego powietrza lapac umnie byla taka sytulacja wlasnie i wina byla wlasnie tej gumki ktora byla nie szczelna kupilem nowa troszke sie zdziwilem liczylem ze za ta gumke zaplace ze 5 zl ale niestety 30 zl ale obrotki ok a jak juz sprawdzisz i nic nie wykryjesz to moze byc to potecjometr czyli silniczek korkowy .Gangst3R pisze:Witam
Kupiłem tydzień temu tego właśnie golfa i jedna rzecz mi nie daje spokoju.
Zaraz po uruchomienu silnika wszystko jest git ale z czasem gdy się nagrzeje to wzrastają znacząco obroty. Są one równomierne ale za wysokie. Nie mam obrotomierza ale mysle ze kol.o 2000 bedzie. Na trzecim biegu bez gazu jedzie grubo ponadf 30km/h
Szukałem coś na ten temat i znalazłem podobne tematy ale w tamtych przypadkach silnik zaraz po wystartowaniu glupiał, u nie na zimno chodzi jak zloto (rowniutko i obroty ma w sam raz)
Byłbym wdzięczny o podpowiedź od czego mam zacząć sprawdzanie.
Pozdrawiam
VWelvis pozdrawiam
Za utrzymanie obrotow na luzie w PN odpowiada sterownik przepustnicy. To jest taki "siłownik" - "gruszka" po prawej stronie gaźnika patrząc od frontu auta(od strony linki od gazu). Do niego wchodzą dwa przewody podciśnieniowe - jeden do podstawy gaźnika, drugi bodajże z filtra powiterza. Sprawdź czy któryś z nich się nie zsunął, albo jest dziurawy. Jesli masz pewność że są OK, to delikatnie sprawdź luzy na popychaczu który wychodzi z tej "gruszki" i czy się nie blokuje (odpal silnik i zobacz jak dziala) - warto popsikać go WD40.
A to moze ci sie przydac - troche dokumentow: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... &start=165
Powodzenia
A to moze ci sie przydac - troche dokumentow: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... &start=165
Powodzenia
TDPower