MK 4 Brak świateł od wtecznego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Psinka
- Nowicjusz

- Kontakt:
MK 4 Brak świateł od wtecznego
Siema
Jak w temacie. Nie mam swiateł od wstecznego. Wczoraj jak cofalem zauwazylem w odbicu innego auta ze biale swiatlo mruga az zgaslo i jest ciemno. Reszta tylnich swiatel dziala. Sprawdzilem juz bezpiecznik chyba nr 7 i jest caly
Co jeszcze mozna sprawdzic ,jakis przekaznik ,czujnik ??
Jak w temacie. Nie mam swiateł od wstecznego. Wczoraj jak cofalem zauwazylem w odbicu innego auta ze biale swiatlo mruga az zgaslo i jest ciemno. Reszta tylnich swiatel dziala. Sprawdzilem juz bezpiecznik chyba nr 7 i jest caly
Re: MK 4 Brak świateł od wtecznego
czujnik przy skrzyni biegów, poszukaj gdzieś dochodzą do niego dwa niezagrube kabelki ...Psinka pisze:Siema
po ich zwarciu powinno zapalić się światło z tyłu (sprawdź czy na jednym z nich jest +12 V), jak nie to szukaj w instalacji
jak jest to też szukaj w instalacji ale co idzie to tyłu
lub braku masy gdzieś po drodze ....
-
Boogie
-
greg
- Fabian LDZ
- _

- Kontakt:
1. sprawdż żarówke w pierwszej kolejności na wszelki wypadek wsadz drugą do której masz pewność ze świeci, (kiedyś sprawdzałem żarówkę wyglądała na całą, sprawdziłem miernikiem też przewodziła, ale nie świeciła - gdzieś w środku się zwarła)
2. jeżeli masz miernik to zdejmij kostke z czujnika (jest na obudowie skrzyni, srubka z dwoma kabelkami z tego co pamietam gdzieś na górze) poproś kolege żeby odpalił i wrzucił wsteczny a ty przyłóż końcówki miernika do czujnika jeżeli wskarze przepływ to jest sprawny jeżeli nie to go wymień
3. jeżeli to nie pomogło posprawdzaj kostki od wsteka i na wszelki wypadek wymien bezpiecznik albo przynajmniej wyjmij i jeżeli jest dobry włóż ponownie to czasem też pomaga
4. jeżeli to nie pomoże to może ktoś na forum ma jeszcze jakiś pomysł albo ściągnij sobie schematy elektryczne
*** Ale jeżeli to nie żarówka i nie bezpiecznik to stawiam na czujnik ***
2. jeżeli masz miernik to zdejmij kostke z czujnika (jest na obudowie skrzyni, srubka z dwoma kabelkami z tego co pamietam gdzieś na górze) poproś kolege żeby odpalił i wrzucił wsteczny a ty przyłóż końcówki miernika do czujnika jeżeli wskarze przepływ to jest sprawny jeżeli nie to go wymień
3. jeżeli to nie pomogło posprawdzaj kostki od wsteka i na wszelki wypadek wymien bezpiecznik albo przynajmniej wyjmij i jeżeli jest dobry włóż ponownie to czasem też pomaga
4. jeżeli to nie pomoże to może ktoś na forum ma jeszcze jakiś pomysł albo ściągnij sobie schematy elektryczne
*** Ale jeżeli to nie żarówka i nie bezpiecznik to stawiam na czujnik ***
Był: Golf III, Oldschool'owa Corsa A przedlift i przez chwile Golf II na wąskim
Obecnie: Grand Espace
SPRZEDAM: SCHOWEK POD AIRBAG I HELLA SILVER MAGIC
Jakoś nie wywaliło bezpiecznika, więc swoje komentarze zachowaj dla siebie !!!RobertP pisze:Pawel-b28 pisze: (kiedyś sprawdzałem żarówkę wyglądała na całą, sprawdziłem miernikiem też przewodziła, ale nie świeciła - gdzieś w środku się zwarła)![]()
jakby się zwarła to wysadzało by bezpiecznik ...
Do tego muszę cie poinformować że sam proces świecenia żarówki to właśnie nic innego jak zwarcie i nie wymądrzaj się bo ok 3 godzin walczyłem z halogenami sprawdzając wszystko i skończyło się tym że wymieniłem tylko żarówke, jedna i druga była przepalona tyle że jedna wyglądała i przewodziła jak sprawna.
Był: Golf III, Oldschool'owa Corsa A przedlift i przez chwile Golf II na wąskim
dokładnie tak jest jak piszesz,Pawel-b28 pisze:Do tego muszę cie poinformować że sam proces świecenia żarówki to właśnie nic innego jak zwarcie i nie wymądrzaj się
ale jak masz żarni z drutu oporowego który nie przepuści prądu
to owszem nigdy nie zaświeci
co najwyżej zrobiła się przerwa na druciku doprowadzającym prad do żarnika a wtedy żarnik wygląda na dobry
i wcale się nie wymądrzam tylko piszę co wiem i jakie mam doświadczenie
zakładając że nie masz żarnika w żarówce i nie masz szklanej bańki zwierasz końce drucików włączasz wsteczny przy włączonym zapłonie i co nie spali ci sie bezpiecznik ?
tak kradli kiedys samochody jak były proste alarmy podłaczane pod kierunki
zwarcie w nim i jazda samochodem była w kierunku lasu lub szrotu albo na wykup
jak mieszkasz w W-wie to chyba wiesz jak to bywało
no to faktycznie ci zeszło z wymianą żarówkiPawel-b28 pisze:bo ok 3 godzin walczyłem z halogenami sprawdzając wszystko i skończyło się tym że wymieniłem tylko żarówke, jedna i druga była przepalona tyle że jedna wyglądała i przewodziła jak sprawna.
sprawdzaj dokładniej dokładniej każdy elemet a dobrze jak masz opócz próbnika napięcia także chociaż miernik uniwersalny to na przysżłość czas usuwania takiej usterki zejdzie ci do 1/5 z 3h.