MK2 1,6PN Silnik krokowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MarJuti
Nowicjusz
Nowicjusz

MK2 1,6PN Silnik krokowy

Post autor: MarJuti » śr sie 16, 2006 17:03

Witam!
awaria jest taka: odpalam autko i odrazu gasnie. jak staram sie znowu odpalic, musze robic to z gazem bo inaczej nie zadziala ;/
dodam ze jak odlaczam wtyczke od silniczka, to odpala za pierwszym razem, tylko ze buja sie na obrotach. czy da rade cos z tym zrobic czy kupic poprostu nowy silniczek za 400zl? :grrr:

P.s. "PN" to jest gaznik czy jednopunkt mechaniczny??

POzdrawiam

[...]

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr sie 16, 2006 17:19

MarJuti pisze:silniczek za 400zl?
niewiem co to ale silniczeka ok 100zl(uzywany) a sprawdz czy silniczek pracuje podpinajac do niego bezposrednio napiecie.moze czyszczenie pomoze.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr sie 16, 2006 17:53

Silnik PN jest na gaźniku 2E2- w/g książki. Nie wiem czy masz silnik krokowy (może jest, tego nie wiem). Przyczyną kłopotów może być gaźnik - ssanie.

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: irekczek » śr sie 16, 2006 19:51

duuużo tematów było na temat gaśnięcia i falowania obrotów TEGO SILNIKA = PN.

Wiesz.. mozesz kupić sam silnik krokowy, a możesz kupić cały gaźnik..

PN jest na gaźniku 2EE czyli sterowany elektronicznie..
Sam mam problem z tym gaźnikiem, falowały mi obroty.
Zablokowałem ten cały trzpień wychodzący z silniczka i obroty wyregulowałem na lince..
Myślę, że nie warto kupować nowego silniczka za 400 zł, a używkę mozesz kupić zepsutą..

zresztą poczytaj sobie te tematy:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=51389

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=46484

pozdrooo

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Re: MK2 1,6PN Silnik krokowy

Post autor: ppoll27 » czw sie 17, 2006 00:04

MarJuti pisze:Witam!
awaria jest taka: odpalam autko i odrazu gasnie. jak staram sie znowu odpalic, musze robic to z gazem bo inaczej nie zadziala ;/
dodam ze jak odlaczam wtyczke od silniczka, to odpala za pierwszym razem, tylko ze buja sie na obrotach. czy da rade cos z tym zrobic czy kupic poprostu nowy silniczek za 400zl? :grrr:

P.s. "PN" to jest gaznik czy jednopunkt mechaniczny??

POzdrawiam
PN gaźnik Pierburg 2ee sterowny elektronicznie
Z gazem zapala bo ma za mało paliwa w mieszance - jak odepniesz silniczek to idzie odpalić bo jest max przysłonięty dopływ powietrza z filtra (zresztą przy deptaniu w gaz też tak ma) - na mój gust to prawdopodobnie masz sporą dziurę w gumie (gumowym kołnierzu) pod gaźnikiem i ci łapie lewe powietrze.
Możesz sobie to obejrzeć - odkręcając obudowę filtra powietrza - wtedy przysłone którą steruje silnik krokowy masz na wierzchu i teraz tak - bez zasilania (czyli z wyjętym kluczkiem ze stacyjki) przesłona powinna być max otwarta, po włożeniu kluczyka i przekręceniu w pozycje 1 (załączony zapłon) powinna się przymknąć -prawie zamknąć - jeśli to się zgadza to niekoniecznie sprawka silnika krokowego.
Warto sprawdzić na odpiętym zasilaniu czy przesłona ma możliwość swobodnego ruchu na osi, czy nie ma zbyt dużych luzów itp warto wyczyścić te okolice np. benzyną ekstrakcyjną.
Szukanie dziury w gumie - patentów mnóstwo - najlepiej gdy jak ktoś będize próbował zapalić poruszać gaźnikiem na boki, inne znajdziesz na forum.

Polecam przejrzeć linki od irekczek tam kiedyś zapodałem listę możliwych usterek 2ee i ich usuwanie : http://www.sendspace.com/file/rrbw0y

Natomiast to co napisał irekczek z blokowaniem dotyczy sterownika przepustnicą, a to już osobna bajka...

powodzenia :bigok:

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”